Dyster april för TMT-aktier

En ny kommentar: Sverige.

Jonas Lindmark 2002-05-02 | 13:35
Facebook Twitter LinkedIn
Stockholmsbörsen föll 9 procent i april. Halva nedgången beror på Ericsson (som stod för 12,6 procent av Affärsvärldens Generalindex vid månadens början och föll 38 procent) men även andra aktier inom TMT (teknologi, media, telekom) föll kraftigt.

Teknologiaktier föll över hela linjen, IT-index föll 16 procent. Även index för ”Media” och ”Teleoperatörer” föll lika kraftigt, främst därför att aktierna i Tele2 och MTG båda tappade en tredjedel av sitt värde. Företagens rapporter i april, med resultatet under första kvartalet och information om framtiden, är troligen huvudförklaringen. Även optimisterna bland analytikerna hade i förväg varnat att de tror att vinstuppgången kommer först mot slutet av år 2002, men de flesta hade nog inte räknat med fortsatta försämringar under första k

vartalet.

Samtidigt har flera andra branscher klarat sig bra, och står på plus hittills i år. Ett bra exempel är ”Skog” som steg 4 procent i april och har stigit 15 procent hittills i år. Även andra stora delar av Stockholmsbörsen, som ”Bank och försäkring”, ”Fordon och maskiner” och ”Konsumentvaror” (de tre branscherna står tillsammans för 42 procent av Generalindex just nu) klarade sig bra i april. Förklaringen är troligen främst att positiv statistik under vintern har stärkt tron på att en konjunkturuppgång har börjat både i Europa och USA.

Amerikanerna får ingen draghjälp

Men det fortfarande inte alls säkert att världsekonomin återvänder till hög tillväxt, även om den senaste statistiken är positiv. Just nu pågår en global lågkonjunktur, den första på 20 år. Japan är i djup kris. I Tyskland minskade BNP under fjärde kvartalet. Så även om det finns positiva tecken från USA, lär amerikanerna inte få någon draghjälp av omvärlden.

Och i USA krävs att företagen slutar minska sina investeringar, för privatkonsumtionen har ångat på för fullt genom hela lågkonjunkturen. Nu är det väntans tider, i juli kommer facit. Då rapporterar börsföretagen för andra kvartalet och för att motivera kursuppgången i övriga branscher, samt möjliggöra ökade investeringar, så måste vinsterna då börja stiga kraftigt. Jag tvivlar.

+ Billiga aktier i ett dollarperspektiv
+ Vinnare om USA-konjunkturen lyfter snabbt
– Kronan fortsätter nog återhämta sig
– Förlorare om den globala lågkonjunkturen fortsätter


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".
NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar