Politisk oro i Brasilien

En ny kommentar: Latinamerika.

Jonas Lindmark 2002-07-03 | 11:06
Facebook Twitter LinkedIn
I flera månader såg det ut som att krisen i Argentina inte skulle smitta grannländerna. Men den senaste månaden har även Brasilien och Uruguay fått samma typ av problem. Orsaker är både den allmänna börsnedgången runt om i världen och interna problem.

MSCI:s börsindex för Latinamerika föll hela 22 procent under andra kvartalet, medan världsindex ”bara” backade 9,5 procent (båda i dollar). Främst är det de två stora marknaderna som fallit, Brasilien föll 26 procent och Mexico 20 procent, medan de mindre länderna klarat sig bättre.

Presidentval i oktober

Risken att vänsterkandidaten Luiz Inacio Lula da Silva vinne

r presidentvalet i Brasilien i oktober har starkt bidragit till att sänka värdet på Latinamerikafonderna de senaste två månaderna. I de senaste opinionsundersökningarna har da Silva varit i klar ledning och investerarna verkar tvivla på att han kommer att hålla fast vid målen låg inflation, balanserad statsbudget och marknadsvänlighet. Dessutom finns det experter som varnar att Brasilien inte kommer att klara att betala igen sina utlandslån nästa år. Och eftersom Brasilien normalt står för mellan 40 och 50 procent av placeringarna i Latinamerikafonderna har effekten blivit stor.

Tillbakagången i Mexico beror troligen främst på närheten till USA, där framtidstron och aktiekurserna fallit brant under andra kvartalet. Det nordamerikanska frihandelsavtalet (NAFTA) har gjort att allt mer tillverkningsindustri har flyttat söder om Rio Grande, så beroendet av USA är stort.

På längre sikt finns ändå argument för att börserna i Latinamerika kommer att återhämta sig. Dels finns tecken på ett ökat flöde av investeringar från USA till ”emerging markets”, på jakt efter lägre värderade tillgångar. Dels brukar börserna i Latinamerika stiga mer än de i Nordamerika när väl aktiekurserna vänder uppåt.

+ Mexico tjänar på närheten till USA
+ Problemen i syd redan ”diskonterade”
– Hög politisk risk
– Risk att oljepriset faller


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings