7 miljarder till hedgefonderna

Under de första tre kvartalet 2002 har sju miljarder kronor satts in i svenska hedgefonder – mer än i alla aktiefonder.

Jonas Lindmark 2002-10-10 | 16:54
Facebook Twitter LinkedIn
Intresset för hedgefonder fortsätter att vara stort. Det syns i media, där kritiken varit hård av lagförslaget att införa ett krav på minsta insättning i hedgefonder på 500.000 kronor. Men det syns också på fortsatt stora insättningar.

Morningstar har samlat in uppgifter om fondförmögenhet per 30 september och inflöde under de första nio månaderna 2002 från alla stora svenskregistrerade hedgefonder. Resultatet är att insättningar på 6,9 miljarder netto. De exakta siffrorna finns i ”Tabell hedgefonder 9 månader 2002” (se länk till höger).

Större än i aktiefonder

Det kan jämföras med nettoinsättningarna i vanliga

aktiefonder, som exklusive PPM var cirka 6 miljarder kronor till och med september. Enligt statistik som publicerades idag av Fondbolagens Förening skedde ett nettoutflöde på 4,4 miljarder ur aktiefonder i september, troligen beroende på börsnedgången. Om man räknar bort PPM (vilket är rimligt eftersom det är ett statligt tvångssparande där hedgefonder inte får vara med) så är alltså insättningarna i hedgefonder större än i vanliga aktiefonder.

Störst har insättningarna varit i Handelsbankens Hedgefond Europa, hela 3,1 miljarder kronor. Enligt förvaltaren Frank Larsson är det nästan enbart institutioner som har gjort insättningarna och det stora intresset beror på att kunderna vill ha hedgefonder med låg risk. Konkurrenter i branschen anser att det troligen är närstående institutioner, till exempel personalstiftelsen Oktagonen, som står för en stor andel.

Nektar tvåa

Näst störst har insättningarna varit i en annan hedgefond med låg risk, Nektar har fått 1,3 miljarder kronor. Och förra året hade Nektar störst inflöde bland de svenska hedgefonderna, nästan två miljarder kronor. Bakom framgången ligger säkert fondens imponerande kombination av hög avkastning och låg risk, sedan juni förra året har Nektar redovisat positiv avkastning varje månad och hittills i år är avkastningen hela 22 procent.

Utflöde ur Zenit

Intressant är att den klart största hedgefonden, Brummer & Partners Zenit som innehåller nästan 16 miljarder, har haft ett utflöde på drygt en halv miljard kronor. Enligt fondbolaget beror det bland annat på börsraset, som dels gjort att vissa kunder tyckt att de fått en alltför stor andel placerad i Zenit, medan andra velat kvitta reavinster i Zenit mot reaförluster i aktieplaceringar.

Relativt sett har Nordea haft en svag försäljning av sin hedgefond, som startade den 1 mars. Fonden har bara fått en tiondel av Handelsbankens inflöde och hamnar på sjunde plats efter Eikos, Futuris, Tanglin och SEB Fixed. Med tanke på Nordeas starka distributionsnät i hela Norden är det säkert en besvikelse.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar