Aktie-Ansvar är årets stjärnbolag

Stefan Carlenius spådde konjunkturen rätt, vilket ger Aktie-Ansvar bästa korta räntefond och näst bästa Sverigefond år 2002. Och därmed högst totalpoäng och titeln ”Årets stjärnbolag”.

Jonas Lindmark 2003-01-13 | 11:14
Facebook Twitter LinkedIn
Precis som i OS räknar vi medaljpoäng vid utnämningen av ”Årets stjärnförvaltare” – tre poäng för guld, två för silver och ett för brons. Totalt delar Dagens Industri och Morningstar ut 21 stjärnor den här gången och det ger totalt 42 poäng. Tabellen i ”Vinnarna i Årets stjärnförvaltare år 2002” (länk till höger) visar fördelningen på fondbolag och summerat ser toppstriden ut så här:

Fondföretag Summa
poäng
år 2002
Aktie-Ansvar 5
AMF Pension <

/td>

4
Alfred Berg 3
Brummer 3
Carnegie 3
Folksam 3
HQ 3
Prosperity 3
Robur 3


Aktie-Ansvar vinner därför titeln ”Grand Prix – Årets Stjärnbolag” enligt regelverket, paragraf 10. Det är förstås imponerande att ett så litet fondbolag – med bara fyra fonder, tre anställda och 1,4 miljarder kronor i förvaltat kapital – har lyckats överträffa ett stort antal mer än hundra gånger större konkurrenter.

Stefan Carlenius, som är både VD för fondbolaget och förvaltare av de fyra fonderna, säger att det är just litenheten som är nyckeln till framgången: ”Det är enormt viktigt att kunna byta fot. Man kan inte sitta som en supertanker och vända snabbt. Det är lättare om man är jolle.”

Men även hans egen långa erfarenhet spelar säkert roll, både för kunskap om marknaden och för att den ger mod nog att styra jollen en annan väg än konkurrenterna. Stefan Carlenius (som då hette Olsson) var bara 25 år när han år 1992 fick jobbet som fondförvaltare hos Aktie-Ansvar. Så vitt jag vet finns ingen annan Sverigefond som har haft samma förvaltare så länge.

Som ensam förvaltare med fyra fonder ägnar sig Stefan Carlenius främst åt att försöka bedöma om marknaden i övrigt är för optimistisk eller pessimistisk totalt sett, samt att fördela tillgångarna rätt baserat på detta. Störst inverkan får hans beslut på den nya hedgefonden Graal, men även den andra tre fonderna (Sverige, Europa och Avkastning) påverkas åt samma håll. Under år 2002 var Stefan Carlenius pessimist, vågade satsa på det han trodde på och hade rätt.

Inte alla pengar

Men förklaringen till framgången visar också risken med ett litet fondbolag som tillåter förvaltaren att avvika kraftigt från marknaden. För det år som den ensamme förvaltaren spår fel, kanske för att något helt oväntat inträffar, kommer alla fondbolagets fonder att gå dåligt. Därför tycker jag inte att fondsparare ska investera alla pengar hos Aktie-Ansvar, för det ger sämre riskspridning än de fyra fondernas olika inriktning kan ge intryck av.

"Helt ensam är jag inte, utan vi har placeringsråd bestående av 3-4 personer för varje fond" kommenterar Stefan Carlenius.

Slutligen kan det vara värt att påpeka att för två år sedan var det Carnegie som vann totalt sett (se länk ovan till höger). Förra året fick ingen titeln ”Årets stjärnbolag”, eftersom inget fondbolag lyckades få mer än tre poäng.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar