Carnegie är årets stjärnbolag

Dagens Industri och Morningstar delar tillsammans ut 18 guld-, silver- och bronsstjärnor till de bästa fondförvaltarna år 2000. Sammanlagd vinnare i ”Årets stjärnförvaltare” är Carnegie med två guld.

Jonas Lindmark 2001-01-08 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Morningstar i USA utser sedan många år tillbaka ”Fund Managers of the Year” och vi i Sverige har haft planer på att starta något liknande. I höstas blev vi kontaktade av Dagens Industri, som också funderade på att starta en utmärkelse. Resultatet är att vi i dag gemensamt pekar ut 18 stjärnförvaltare och ett stjärnbolag.

De arton vinnarna, med fokus på de sex som fått en guldstjärna, presenteras i dagens nummer av Dagens Industri (se länk till höger). Här på Morningstar koncentrerar vi oss på att förklara vilka resonemang som ligger bakom att dessa personer har utsetts till de bästa fondförvaltarna år 2000.

albold''> Fokus på individer

I spalten till höger finns överst en länk till ”Årets Stjärnförvaltare” där vi har samlat allt material som handlar om utmärkelsen. Mest intressant är kanske ”Regelverket”.

Den största skillnaden jämfört med de utmärkelser som tidigare har delats ut av andra är att ”Årets stjärnförvaltare” fokuserar på de individer som förvaltar, inte på de fondföretag där de arbetar. Tydligast konsekvensen av detta är att om en av de bästa fonderna har bytt förvaltare under år 2000 så ger vi utmärkelsen till den gamle förvaltaren.

Tre steg

En annan viktig skillnad är att vi har mer än en bedömningsgrund. Vinnarna har sorterats fram genom att vi i steg ett har plockat ut de tio bästa fonderna under år 2000 i varje kategori som har en treårshistorik. I steg två har vi granskat avkastning i förhållande till risktagande de senaste tre åren. I steg tre har vi vägt in hur kundvänligt fondföretaget är.

Baserat på de 18 vinnarna har vi dessutom delat ut utmärkelsen ”Grand Prix – Årets Stjärnbolag”. Genom att ge tre poäng för varje guldstjärna, två poäng för varje silver och ett poäng för varje brons har vi fått följande rangordning mellan fondföretagen:

Fondföretag Summa
poäng
år 2000
Carnegie 6
Lannebo 5
Handelsbanken (inkl SPP) 4
Nordbanken 4
Banco 3
Didner & Gerge 3
Fidelity 3
Mercury 2
SEB 2
Carlson 1
Invesco 1
MSDW 1
Pictet 1


Bäst är som synes Carnegie, med två guld. Vilket fondföretag som blir ”Årets stjärnbolag” beror förstås till stor del på vilka av Morningstars 29 fondkategorier som uppmärksammas. Därför är det viktigt att påpeka att vi valde ut de sex kategorier där vi nu utser stjärnförvaltare på ett tidigt stadium i processen, långt innan vi visste vilka förvaltare som lyckades bäst under år 2000.

Manuell hantering av läkemedelsfonder

Vad gäller urvalet av kategorier så bör nämnas att vi velat uppmärksamma de bästa förvaltarna av läkemedelsfonder, trots att det bara finns ett fåtal läkemedelsfonder med komplett 3-årshistorik i vår databas, eftersom denna kategori har presterat bäst resultat av alla under år 2000. Därför har vi gjort en manuell rating av dessa fonder baserat på avkastning och risk under de senaste tre åren. När det gäller Carnegie Medical har vi dessutom tagit hänsyn till att Henrik Rhenman tidigare varit framgångsrik hos SEB.

Att Pictet har fått brons istället för silver i denna kategori, beror på att deras fond haft ett betydligt högre risktagande än SEB:s läkemedelsfonder. Förra årets allra bästa fond, Framlington Health med en avkastning på 123 procent, har uteslutits eftersom den inte marknadsfördes aktivt i Sverige vid årets början.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar