D&G en långsiktig vinnare

Fondsparare som jagar ”heta” förvaltare har troligen för länge sedan lämnat Didner & Gerge. Men den långsiktiga styrkan finns kvar.

Jonas Lindmark 2006-02-07 | 8:45
Facebook Twitter LinkedIn
Det lilla fondbolaget Didner & Gerge i Uppsala har den näst populäraste Sverigefonden inom PPM. Förklaringen är fantastiska resultat under de första sju åren av fondens existens, från 1995 till och med 2001.

De senaste fyra åren har resultaten däremot varit medelmåttiga, något bättre än snittet bland Sverigefonder 2002 och 2005, men sämre än snittet däremellan. Ett problem kan vara att Didner & Gerge Aktiefonder på grund av PPM-insättningarna blivit bland de största, nästan 11 miljarder kronor vid senaste årsskiftet. Det gör förvaltningen trögare och förvaltarna mer försiktiga.

Fyra argument

Fyra starka argument

finns ändå för att ta med fonden i en bred fondportfölj: (1) De två grundarna Henrik Didner och Adam Gerge är kvar och bygger gradvis på sin erfarenhet av Stockholmsbörsen. (2) De har fortfarande bara en enda fond att förvalta och det finns bara en Sverigeförvaltare (Stefan Carlenius hos Aktie-Ansvar) som har skött samma fond under längre tid. (3) Deras resultat har aldrig varit dåligt, för fonden har bara förlorat pengar ett enda år – 2002 – och då var utvecklingen klart bättre än snittet bland Sverigefonder. (4) Totalt de senaste tio åren har Didner & Gerge Aktiefond stigit 675 procent, medan genomsnittet bland normala Sverigefonder är plus 228 procent.

Ända sedan hösten 2000 har jag haft med Didner & Gerge i de tre passiva portföljerna i Morningstars PPM-test. Det har varit en bra placering, dels för att avkastningen överträffat snittet i kategorin, dels för att Sverigefonder de senaste tre åren utvecklats mycket bättre än världsindex. Ett extra argument är att PPM:s rabattsystem innebär att den årliga förvaltningsavgiften netto bara är 0,3 procent per år, bara en fjärdedel av ordinarie förvaltningsavgift och nästan lika låg som de bästa indexfonderna.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar