Odin Sverige ger för stor osäkerhet

Odin Sverige har presterat imponerande resultat de senaste fem åren. Men det är en dyr fond med hög aktiv risk.

Jonas Lindmark 2006-02-07 | 13:03
Facebook Twitter LinkedIn
Bara en timme efter att jag publicerat dagens analys ”D&G en långsiktig vinnare” (länk till höger) fick jag en kritisk läsarfråga: ”Varför är du imponerad av Didner & Gerge, men nämner väldigt sällan Odin Sverige, som har klarat sig mycket bättre?”

Fyra skäl emot

Frågan är berättigad, för Didner & Gerge är bara tvåa när det gäller långsiktiga resultat, Odin Sverige har klättrat 945 procent de senaste tio åren, jämfört med 675 procent för D&G. Men det finns fyra skäl till att jag inte har flyttat min rekommendation:

Extrem strategi – Odin Sveriges höga avkastning beror främst på en tidvis extrem andel sm

å börsbolag, samt fokus på lågt värderade bolag i tråkiga branscher, ”värdebolag”. Detta ger hög ”aktiv risk”, alltså avvikelse från index och normala Sverigefonder. Efter sex år i rad med högre avkastning från denna typ av aktier kommer rimligen snart ett trendbrott.

1998 och 1999 – Senast trenderna gick emot Odin var 1998 (förlust 21 procent, samtidigt steg Sverigefonderna i snitt 11 procent) och 1999 (bara upp 51 procent när snittfonden steg 69 procent). Med ränta på ränta gav en genomsnittlig Sverigefond 57 procentenheter högre avkastning under dessa två år. Ännu ett exempel kom hösten 2002 (mer om det i "Se upp med extrema fonder").

Förvaltarbyten – Peter Edwall var förvaltare av Odin Sverige fram till våren 2000, men slutade och startade hedgefonden Pecunia. För ett år sedan slutade förvaltningschefen Ragnhild Wiborg och gick också till Pecunia, vilket på nytt skapade osäkerhet.

Höga avgifter – Odin Sverige har 2 procent årlig förvaltningsavgift, 3 procent köpavgift, valutaväxling till norska kronor kostar 0,2 procent, säljavgiften är 0,5 procent, plus att utbetalningar är i norska kronor som kostar att växla. Didner & Gerge har en förvaltningsavgift på 1,2 procent per år och inga andra avgifter.

Slutligen vill jag påpeka att även Odin Sverige har fått positiv uppmärksamhet av Morningstar. Fondens förvaltare sedan våren 2000, Nils Petter Hollekim, har fått utmärkelsen ”Årets stjärnförvaltare” fyra gånger. Senast skedde det för drygt ett år sedan då han fick silverstjärna både i kategorin ”Sverige små/medelstora” och i kategorin fastighetsfonder. Men för ett långsiktigt passivt sparande, något som gäller för de flesta sparare både inom PPM och i övrigt, så tycker jag att Odin Sverige är för dyr och ger för stor osäkerhet.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar