Norman-belopp visar 10-årskostnad

Nu ersätts TER med ”Norman-belopp” som visar kostnaden att spara 1000 kronor per månad i tio år.

Jonas Lindmark 2012-05-03 | 0:01
Facebook Twitter LinkedIn

Både experter och politiker har länge efterfrågat ett sätt att tydligare visa hur mycket det kostar att spara i fonder totalt sett under hela spartiden. En av de debattörer som envist efterfrågat bättre information om fondsparandet långsiktiga kostnader är finansmarknadsminister Peter Norman.


Nu lanserar Morningstar nyckeltalet ”Norman-belopp” som är en prognos för kostnaden att månadsspara 1000 kronor i 10 år. För varje fond har Morningstar räknat ut ett belopp, som visas både i fondsökningen och i faktabladet för fonden. I snitt kostar detta sparande knappt 14.000 kronor, men skillnaderna mellan aktiefonder är stor, från billiga indexfonder under 3000 kronor till dyra tillväxtmarknadsfonder över 20.000 kronor.


Prognosen baseras på de kostnader som fondbolagen har rapporterat under de senaste fem åren och ett försiktigt antagande om fondernas framtida avkastning, som är gemensamt för alla fonder av samma typ.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar