Ta besluten i rätt ordning när du väljer fond

Jonas Lindmark 2010-10-27 | 14:15
Facebook Twitter LinkedIn

Många läsare hör av sig till Morningstar och ber om tips om bra fonder. Svaret är att de avgörande besluten som fondsparare kommer först, innan valet av enskild fond:
(1) Bestäm ditt sparmål.
(2) Fundera på spartid.
(3) Välj om du vill chansa - eller sprida riskerna, vilket sannolikt ger ett bättre resultat.
(4) Hitta din strategi, alltså fondkategorier och fördelning mellan dessa. Främst är det viktigt att välja rätt risknivå genom att bestämma andelen aktiefonder, räntefonder och hedgefonder. Tipsen i analyserna av "Fondtyper" 1-9 här på Morningstar kan vara till hjälp (länkar till höger).
(5) Tänk efter om du är aktiv eller passiv.
(6)Rensa bort argument som inte gäller dina behov, välj sedan baserat på skäl som gäller din typ av sparande. 


Om du först klarar av dessa sex steg, så ökar chansen att hitta de fonder som är rätt val för just dig. Valet av enskild fond kommer först mot slutet, som steg 7 av 10 i en sammanfattning med tips för att skapa ett bra fondsparande. I krönikan ”Mina 10 första fondtips” finns alla stegen och mer detaljerade förklaringar.

Läs mer: Mina 10 första fondtips

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar