En checklista för pensionsinformation

Jonas Lindmark 2019-02-25 | 9:39
Facebook Twitter LinkedIn

Pensionsmyndigheten ger fem tips för att utvärdera pensionsbudskap från olika håll, som avslöjar om de är upplysande och konsumentstärkande: (1) De ger uppmaning att ta del av helhetsprognosen, till exempel via Minpension.se (2) Det är tydligt att den absolut största delen av din framtida pension beror på att du arbetar, betalar skatt och har en tjänstepension.

(3) Information om att göra egna val i premiepension och tjänstepension nämner att detta inte är nödvändigt för dig som inte är intresserad, eftersom förvalen har låga avgifter och är konstruerade för att passa de flesta. (4) Information som berättar att vi i genomsnitt blir allt äldre och att den som vill ha lika hög procentandel i pension som tidigare generationer, med kortare livslängd, behöver jobba lite mer.

r> (5) Budskapet innehåller relevanta jämförelser, där eget sparande jämförs med vad ett års extra arbete innebär. Till exempel att för en inkomsttagare med en lön på 33 000 kr/månad som jobbat sedan 23 års ålder ger ett sparande på 435 kr/månad i 30 år, eller 2 730 kr/månad i tio år, lika mycket mer i pension som att arbeta ett år extra.

Läs mer: Pensionsmyndigheten

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar