Didner & Gerge snart inte störst

Jonas Lindmark 2019-03-07 | 13:52
Facebook Twitter LinkedIn

Den allra största Sverigefonden, Didner & Gerge Aktiefond, hade ett väldigt svagt år 2018 vilket antagligen bidrog till stora uttag av pengar. Avkastningen var minus 16 procent, allra sämst i kategorin och 10 procentenheter sämre än snittet.


Av de 46,4 miljarder kronor som fanns i fonden vid årets början gjordes uttag på 8 miljarder brutto, medan insättningarna bara var 3,6 miljarder brutto, enligt den färska årsberättelsen. Resultatet är ett nettosparande i fonden på minus 4,4 miljarder. Detta är också 16 procent, men av det totala utflödet netto ur alla Sverigefonder under 2018 enligt Fondbolagens Förenings månadsstatistik. Den sammanlagda effekten av värdeminskning och uttag var att Didner & Gerge Aktiefond minskade i storlek med över 11 miljarder kronor, till 35,1 miljarder vid årets slut, men var ändå den största Sverigefonden vid årsskiftet.


Marginalen har dock minskat rejält till den näst största fonden i kategorin, Folksam LO Sverige, som vid årsskiftet innehöll 33,6 miljarder kronor. I december 2017 skilde det över 10 miljarder i storlek mellan de två största Sverigefonderna, ett år senare var marginalen 1,5 miljarder och per sista februari hade skillnaden i storlek krympt till 0,7 miljarder. Om trenden håller i sig kommer Folksam LO Sverige alltså inom ett par månader att ta över förstaplatsen.

Läs mer: Didner & Gerge

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar