Sommarjobba och få mer i pension

Jonas Lindmark 2019-06-11 | 11:30
Facebook Twitter LinkedIn

Fördelaktiga regler gör att du som sommarjobbar och tjänar över 19.670 kronor under år 2019 kommer att tjäna in en större pensionsrätt än du betalar i inkomstskatt. Precis över gränsen är inkomstskatten noll, men ger ändå ett tillskott på drygt 400 kronor per år livet ut i allmän pension från 65 år. Förklaringen är att om årsinkomsten överstiger gränsen för deklarationsskyldighet tjänar individen in till den allmänna pensionen och då är inkomsten pensionsgrundande från första kronan.

Även för högre årsinkomster betyder det att pensionsrätten blir mycket större än betalningen av inkomstskatt. Till exempel kommer en person med årsinkomst på 25.000 kronor och 32% kommunalskatt bara att betala 1766 kronor i skatt, men får pensionrätt värd 4302 kronor.

Läs mer:

www.pensionsmyndigheten.se/nyheter-och-press/nyheter/sommarjobba-och-fa-mer-i-pension"> Pensionsmyndigheten

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar