3,9 miljarder till fonder i juni

Jonas Lindmark 2019-07-10 | 12:02
Facebook Twitter LinkedIn

Ändringar i utbudet av PPM-fonder fortsatte under juni att ha stor effekt på fondsparandet. Nya regler har tvingat flera blandfonder att lämna premiepensionen hos Pensionsmyndigheten (PPM) och mycket av pengarna har flyttats till AP7 Aktiefond som är en global aktiefond. Därför var uttagen ur blandfonder 5,2 miljarder kronor netto och nysparandet i aktiefonder 7,8 miljarder totalt sett, men exklusive PPM fick blandfonder insättningar på 2,4 miljarder och aktiefonder bara 3,2 miljarder. Juni är tredje månaden i rad som bruttoflödet till och från olika typer av fonder har varit drastiskt mycket större när PPM räknas med.

PPM-omflyttningarna ger däremot inte någon effekt på nysparandet i fonder totalt sett, så summerat för alla typer av fonder var skillnaden i nettoflödet under ju

ni som vanligt liten, det summerar till 3,9 miljarder kronor inklusive PPM och 5,3 miljarder exklusive PPM. Den skillnaden beror främst på att Pensionsmyndigheten varje månad säljer fondandelar för att betala ut pensioner.

Tack vare stigande aktiekurser ökade den samlade fondförmögenheten i Sverige under juni med 152 miljarder kronor och var vid slutet av månaden 4631 miljarder.

Läs mer: Fondbolagens Förening

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar