Låga fondavgifter i Sverige

Jonas Lindmark 2019-09-18 | 0:06
Facebook Twitter LinkedIn

Bara Nederländerna får bättre betyg än Sverige bland EU-länderna, när fondernas genomsnittliga avgifter i 26 länder runt om i världen utvärderas av Morningstar i den sjätte omgången av "Global Investor Experience Study". I topp hamnar även Australien och USA, delvis tack vare att deras lagstiftning hindrar investerare att köpa utländska fonder med höga avgifter. I botten hamnar Italien och Taiwan, där även köpavgifter och distributionsersättningar ofta är höga.

Sverige gynnas i jämförelsen av låga kapitalvägda snittavgifter för rena aktiefonder och räntefonder, medan blandfonderna är nästan dubbelt så dyra. Negativt är att Sverige tillåter försäljning av utländska fonder, som i snitt tar ut betydligt högre avgifter, samt att rådgivare som maximerar sina provisioner främst säljer dyra blandfonder.

Läs mer: Morningstar

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar