Ett bättre PPM med upphandlat fondtorg

Jonas Lindmark 2019-11-04 | 17:00
Facebook Twitter LinkedIn

Den stora nyheten i den statliga utredningen "Ett bättre premiepensionssystem" (SOU 2019:44) är att Sjunde AP-fonden (som idag förvaltar icke-väljarnas pengar i AP7 Aktiefond) föreslås byta namn till "Myndigheten för premiepensionens fondförvaltning" och få tre nya uppdrag: (1) Förvalta det nya upphandlade fondtorget, (2) Sköta kapitalförvaltningen av den traditionella försäkringen, och (3) Förvalta premiepensionens valarkitektur.

Som väntat, enligt sitt uppdrag, föreslår utredningen att det nuvarande öppna fondtorget ersätts av ett upphandlat fondtorg där staten ta ansvar för att det finns en tillräcklig valfrihet bland kontrollerade fonder av god kvalitet. Urvalet av fonder ska ske genom ett nytt upphandlingsförfarande, som utredaren Mikael Westberg anser behöver ny lagstiftn

ing. Han svarade på presskonferensen att det exakta antalet PPM-fonder får den nya myndigheten bestämma, men att det verkar rimligt att det kommer finnas 150 till 200 fonder på det nya fondtorget.

Den nya verksamheten ska starta i januari 2021. Upphandlingen ska ta två eller max tre år och den nya myndigheten får alltså som mål att det nuvarande fondtorget med knappt 500 PPM-fonder ska vara ersatt av ett upphandlat fondtorg senast den 31 december 2023.

Läs mer: Regeringen

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar