Bara 4 svenska IT-fonder kvar i PPM

För fem år sedan fanns tio svenskregistrerade fonder i kategorin Ny Teknik och alla var valbara i PPM. Men trots att kategorin har högst avkastning de senaste fem åren finns idag bara fyra av dem kvar.

Jonas Lindmark 2019-06-13 | 0:08
Facebook Twitter LinkedIn

Värdeökning har varit ovanligt stark för IT-aktier de senaste fem åren. Främst stora amerikanska bjässar som Apple och Microsoft har gjort fonderna i kategorin ”Ny teknik” till vinnare. Bland de tio fonder som är valbara till premiepensionen hos Pensionsmyndigheten (PPM) och har stigit mest de senaste fem åren är åtta IT-fonder.

 

Samtidigt har dock utbudet IT-fonder halverats. För fem år sedan fanns tio svenska IT-fonder och alla tio var valbara inom PPM. Idag är det bara fyra av dem kvar. Fyra är nedlagda (Folksam, Gustavia, Handelsbanken och Länsförsäkringar), vilket med facit i hand var fel beslut.

 

Robur Ny Teknik lämnade

 

Swedbank Robur Ny Teknik lämnade PPM i januari 2016, men är den svenska fond som stigit allra mest i värde de senaste fem åren. Därför har den lockat till sig många nya sparare och förvaltat kapital har stigit från 2 till 16 miljarder på fem år. Och nu i mars lämnade även Öhman Global Growth, tvingad av den nya regeln att PPM-fonder måste innehålla minst 500 miljoner kronor som inte kommer från Pensionsmyndigheten.

 

Intressant är att de fyra svenska IT-fonderna som är kvar inom PPM är de med störst sparkapital från PPM-spararna och därmed de med lägst avgifter. Blackrock World Technology ökar brant, fonden fick insättningar på 64 miljoner kronor enbart under maj, vilket troligen beror på att denna fond har stigit mest bland PPM-fonderna de senaste fem åren. Men Blackrock har fortfarande bara fått 1,2 miljarder kronor medan den mest populära Swedbank Robur Technology innehåller 30 miljarder av sparandet till premiepensionen (mer om revanschen i "Robur Contura tillbaka i PPM-toppen", länk ovan till höger).


Xitfonder Xppm

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings