Småbolagen vinnare på övertid

Efter en paus från 2016 till 2018 ger småbolagsfonderna åter mycket högre avkastning. Men efter tio år med hög avkastning, i snitt 17 procent per år, verkar det som fel tidpunkt att hoppas att denna trend på Stockholmsbörsen ska fortsätta obruten.

Jonas Lindmark 2019-08-22 | 11:21
Facebook Twitter LinkedIn

Vanliga Sverigefonder som främst investerar i stora börsbolag har i snitt backat 0,1 procent de senaste tolv månaderna, fram till 21 augusti. Samtidigt har de svenska småbolagsfonderna stigit 7 procent. Skillnaden uppstod främst i våras, men syns tydligare efter nedgången på Stockholmsbörsen nu under augusti.

Småbolagsfonderna gav även mycket högre avkastning 2013 och 2015. Dessutom har flera av de största svenska börsbolagen – särskilt storbankerna, H&M och Ericsson – de senaste åren haft extra svag värdeutveckling. Tillsammans har det gjort att fonder som enbart köper aktier i småbolag de senaste 5 åren har utvecklats mer än tre gånger så bra som indexfonden Avanza Zero, som enbart investerar i de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

 

Två års paus

Men under drygt två år, från våren 2016 fram till hösten 2018, har aktier i svenska småbolag inte givit någon fördel. För ett år sedan såg det ut som att den branta uppvärderingen av svenska småbolag som började 2013 var över.

Fast nu när nästan åtta månader av 2019 passerat ser det alltså ut som att vi åter kommer att få ett år då småbolagsfonder blir tydliga vinnare. Mer exakt vad uppvärderingen beror på är svår att veta. En förklaring är att många av de kvantitativa metoder som skapats de senaste åren för att försöka dra nytta av samband som har givit högre avkastning, och köpa aktier med till exempel hög direktavkastning, låg volatilitet eller positivt momentum, har som gemensam underliggande faktor att andelen småbolag blir högre (mer om detta i ”Smarta indexfonder ger dyra småbolag”, länk ovan till höger).

 

Även 15 år

Även sett över de senaste 15 åren är skillnaden väldigt tydlig. Vanliga Sverigefonder har i snitt stigit 10 procent per år sedan augusti 2004, medan småbolagsfonderna har stigit 15 procent per år. Därmed kan det verka självklart att placera en stor del av fondsparandet i småbolag.

Haken är att risktagandet blir större. Historiskt har småbolagsfonder återkommande utvecklats sämre under börsras, det gäller både 1998, 2001, 2008, 2011 och nu senast under fjärde kvartalet 2018. Orsaken är troligen en kombination av tillfälliga nackdelar på aktiemarknaden (sämre likviditet, sämre täckning bland analytiker) och ett högre risktagande (högre belåning, mer beroende av enstaka produkter).

Dessutom verkar det troligt att mycket av den branta uppvärdering som redan skett av småbolagens aktier de senaste sex åren beror just på att placerare har blivit övertygade om att småbolag har en långsiktig fördel, vilket ökat efterfrågan och höjt värderingen. Men om värderingen nu blivit för hög, så att fördelen av högre risktagande inte räcker till för att kompensera, då kommer den långsiktiga värdeutvecklingen framöver att bli en besvikelse. Avvikelsen ser inte ut att vara så extrem som under IT-bubblan 2000, då p/e-talen ofta steg över 100, men kan mycket väl bli avgörande under de kommande 5-10 åren.

I så fall är uppgången 2019 på övertid. Just nu, efter tio år med i stort sett obruten börsuppgång, i snitt 17 procent per år, verkar det som fel tidpunkt att blint hoppas att den nuvarande trenden för småbolagsfonder ska fortsätta obruten.


Xsmåbolag Xsverigefonder

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar