Revansch för Rysslandsfonderna

Efter två svaga år har Rysslandsfonderna klättrat upp bland vinnarna under 2019. Fast svenska fondsparare verkar tveksamma, inflödet av nya pengar är mindre än 1 procent av sparkapitalet.

Jonas Lindmark 2019-12-18 | 14:03
Facebook Twitter LinkedIn

Rysslandfonderna är bland vinnarna 2019, med en snittavkastning på 45 procent fram till 17 december. Det är dubbelt så mycket som snittet bland aktiefonder inriktade på andra tillväxtmarknader i Asien och Latinamerika. En förklaring kan vara att ryska aktier de föregående två åren hade väldigt svag utveckling, vilket sänkt värdering jämfört med andra länder.

 

Fast svenska fondsparare verkar fortsatt tveksamma till Rysslandsfonder. Enligt månadsstatistiken från Fondbolagens Förening har nettot av insättningar och uttag varit negativt fem av elva månader under 2019 och sammanlagt är nettosparandet bara 143 miljoner kronor, mindre än 1 procent av de 16 miljarder kronor som svenska sparare enligt statistiken redan hade investerat vid årets början. Det kan jämföras med IT-fonderna, som stigit ungefär lika kraftigt i år, men fått mycket större nysparande.

 

Ett ökat fokus på hållbarhet kan ha bidragit, men den avgörande skillnaden är nog avkastningen i ett längre perspektiv. IT-fonderna har i snitt stigit 400 procent de senaste tio åren, vilket motsvarar ett snitt på 17,5 procent per år (med ränta på ränta). Rysslandsfonderna har i snitt stigit 66 procent under tioårsperioden fram till 30 november, enligt Morningstars fondindex för kategorin, vilket motsvarar 5 procent snittavkastning. Den högre risken har inte lönat sig.

 

Oljepriser och Ukraina

 

Bakgrunden är bland annat att oljepriserna föll kraftigt 2014 och sedan aldrig riktigt har återhämtat sig, vilket minskade den ryska statens skatteintäkter och orsakade en djup lågkonjunktur med brant fallande valutakurs. Jämfört med för tio år sedan har rubeln fallit 37 procent mot svenska kronan, medan USA-dollarn har stigit 30 procent. Dessutom har den ryska invasionen av Ukraina orsakat västerländska sanktioner och en ökad osäkerhet om framtiden, vilket skadar de ryska företagens tillväxtmöjligheter. Men värst ur professionella investerares perspektiv är nog den djupt rotade korruptionen i Ryssland och ett rättsväsende med låg trovärdighet, vilket gör äganderätten svag.

 

En del svenska fondsparare ser nog fortfarande Rysslandsfonder som ett lotteri med god vinstchans. Kvar i minnet finns år som 2005 och 2009 då avkastningen var över 100 procent. Men många andra har tröttnat på risktagandet, kanske för att den långsiktiga avkastningen inte alls levt upp till deras förväntningar.

Xrysslandsfonder

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar