PPM stoppar alla East Capitals fonder

Peter Elan Håkansson är enligt East Capital kvar som övergripande ansvarig för fondföretagets PPM-fonder. Men Pensionsmyndigheten skriver på sin sajt att fonderna väljstoppats tills dess myndigheten granskat den nya förvaltaren.

Jonas Lindmark 2020-04-03 | 16:27
Facebook Twitter LinkedIn

31 mars meddelade Pensionsmyndigheten på sin sajt att fyra East Capital-fonder med ansvarig förvaltare Peter Elan Håkansson tillsvidare inte är valbara på fondtorget för PPM-sparandet. Stoppet motiveras med att fonderna byter förvaltare, och väljstoppet kommer att kvarstå tills myndigheten har granskat den nya förvaltaren.

[uppdatering 2020-04-05:] I en kommentar som East Capital sent under fredagen 3 april la ut på förstasidan på sin sajt står att väljstoppet har samband med att East Capital omorganiserar koncernstrukturen vilket gör att Pensionsmyndigheten ska granska den juridiska personen East Capital Financial Services AB. East Capital förtydligar: ”Fonderna förvaltas vidare precis som vanligt, med övergripande ansvar från Peter Elam Håkansson, som leder investeringsteamen på East Capital, och vi väntar oss att dessa kommer att kunna återupptas för köp inom kort.”

Att svenska aktiefonder byter vilken person som är ansvarig förvaltare är vanligt, under de senaste tre åren har nästan hälften rapporterat minst ett förvaltarbyte. Och normalt brukar det inte leda till att Pensionsmyndigheten stoppar insättningar i fonden. Nu verkar dock Pensionsmyndigheten ha reagerat hårt på att fondbolaget East Capital Asset Management flyttar ansvaret för sina PPM-fonder till en ny juridisk person.

Alla aktiefonder

Men situationen hos East Capital är speciell, för där har fondbolagets grundare Peter Elam Håkansson officiellt varit ensam ansvarig förvaltare av nästan alla aktiefonder ända sedan de startat. Övriga anställda inom förvaltningen har haft titlar som ”Portföljrådgivare” och ”Senior rådgivare”. Redan för sju år sedan medgav dock fondbolagets VD att övriga inblandade ofta har den kunskap som är avgörande för förvaltningen (mer om detta i ”East Capital tjänar på specialisering”).

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings