Mer Latinamerika i min PPM-portfölj

Jag minskar till 40% aktiefonder i min PPM-portfölj, men tycker att misstron mot Latinamerika verkar överdriven. Företagsobligationer har brutit tidigare mönster och återhämtat sig långsammare än aktier, vilket innebär högre räntor och låg risk för pensionssparare.

Jonas Lindmark 2020-05-14 | 14:01
Facebook Twitter LinkedIn

Snart två månader efter att aktiemarknaderna bottnade måndag 23 mars är effekterna av pandemin Covid-19 på börsföretagens vinster ungefär lika osäkra. Mer fakta kommer inte förrän i rapporterna för andra kvartalet, som publiceras i slutet av juli.

Men psykologin på aktiemarknaden har hunnit två steg till i utvecklingen: Först en månad med brant återhämtning, sedan en månad med platt trend och nervös kursutveckling. Stockholmsbörsen har fått viss revansch och svenska kronan har återhämtat sig mot dollarn.

Min PPM-portfölj har klarat sig väldigt bra, främst därför att jag bytte till enbart räntefonder redan i december. Ökningen till 70 procent aktiefonder under mars visade sig lyckad och när jag loggar in idag är värdeökningen sedan årsskiftet 8 procent, samtidigt som världsindex har backat 15 procent. Vinnaren är Blackrock World Energy, som stigit 52 procent sedan köpet 19 mars.

Argument för aktiefonder

Aktier har ett ganska stabilt fundamentalt värde, eftersom det baseras på försäljning och vinster långt, långt in i framtiden. Ett enda riktigt uselt år, som 2020 ser ut att bli, ska egentligen inte sänka aktiekurserna i snitt mer än 5 procent.

De extremt låga räntorna runt om i världen har förstärkts och ser ut att vara kvar under lång tid framåt. Detta gör det svårt för placerare att hitta andra alternativ som ger vettig avkastning, vilket gör att fler köper aktier och lyfter aktiekurserna. Haken är att aktiekurserna redan förra året lyftes av väldigt mycket optimism om framtiden, svenska aktiefonder steg 2019 i snitt 31 procent. Även efter nedgången i år är snittavkastningen de senaste fem åren 6 procent per år. USA-fonderna har stigit 11 procent per år, IT-fonderna 20 procent per år. Och dyrare aktier idag betyder lägre avkastning framöver.

Argument emot

Jag har fyllt 57 år, så mitt pensionssparande är inte längre särskilt långsiktigt. Dessutom gillar jag inte risktagande

Världsindex är nu på ungefär samma nivå som förra sommaren. Då var den ekonomiska utvecklingen i värden stark och nyheterna generellt goda. Idag är läget i världsekonomin helt annorlunda med större osäkerhet om framtiden, plus skärpta konflikter både mellan USA och Kina och i Mellanöstern.

Stora mängder dåliga nyheter vet vi kommer i juli, när börsföretagen summerar andra kvartalet. Det verkar orimligt att aktiemarknadens psykologi inte skulle mörkna igen. Krisen i världsekonomin som följer av Covid-19 är på väg att avslöja många svindlare, precis som många bluffmakare avslöjades när IT-branschen kraschade 2002 och finansbranschen 2008. Skandalerna kommer att förstärka misstron mot börsbolagens redovisning.

Här är det fondbyte jag beställde nyss hos Pensionsmyndigheten:

Jonas Lindmark PPM-portfölj 2020-05-14

40% aktiefonder

Min slutsats är att nu sänka risktagandet i min personliga PPM-portfölj till 40 procent aktiefonder. Främst halverar jag andelen Sverigefonder och innehavet i Blackrock World Energy.

Däremot ökar jag från 10 till 15 procent i Handelsbanken Latinamerika. Aktiemarknaderna där verkar orimligt hårt drabbade, även om nyheterna från kontinenten är extremt dåliga och BNP i de två dominerande ekonomierna Brasilien och Mexiko kommer att falla brant i år. Men 40 procent ned är för mycket, befolkningen i dessa länder är vana att hantera kriser och de stora börsbolagen var lågt värderade redan innan det årets börsras.

Företagsobligationer har brutit tidigare mönster och återhämtat sig långsammare än aktier, vilket innebär högre räntor med låg risk för pensionssparare. För mitt pensionssparande är det rimligt att vara nöjd med en förväntad avkastning på 3 procent per år (baserat på ”yield to maturity” i Spiltan Räntefond Sverige) när det hjälper till att mer än halvera risktagandet. Därför ökar jag från 30 till 60 procent räntefonder.

Jonas Lindmark, informationschef Morningstar i Sverige

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar