Sverige överger ett sunt pensionssystem

Nordic Info Team 2020-09-13 | 12:51
Facebook Twitter LinkedIn

Den politiska diskussionen om pensionssystemet i Sverige har blivit kortsiktigt och vi är på väg att överge de principer som var vägledande för pensionsreformen för 20 år sedan, skriver Jens Magnusson, privatekonom på SEB i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Här är fyra exempel: (a) Pensionerna har skyddats genom att vara fristående i förhållande till statsbudgeten, men nu har pensionsgruppen i Riksdagen beslutat om ett "pensionstillägg" som kommer att förhandlas varjer år. (b) Systemet har varit stabilt, genom storleken på pensionen bestäms av summan av inbetalda avgifter och avkastningen, men nu föreslås att pensionen ska vara 70 procent av slutlönen vilket innebär ett förmånsbestämt system som kan bli ohållbart. (c) När summa inbetalda avgifter avgör så ger det generationsrättvisa, men "pensionstillägget" föreslås genomföras retroaktivt vilket innebär att den yngre generationen tvingas betala. (d) Hittills har samförstånd mellan en bred politisk majoritet rått utåt, men nu har diskussionen blivit publik och konfrontativ.

När vi börjar sikta på en bestämd förmånsnivå i stället för en fast avgiftsnivå, när vi skrotar principerna om finansiell hållbarhet och raka rör mellan in- och utbetalningar och när vi inte längre bryr oss om att vi lägger ytterligare 700 miljarder i pensionsskuld på den yngre generationen, då är vi snubblande nära att vara tillbaka i ATP-systemet, varnar Jens Magnusson.

Källa: Svenska Dagbladet

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Nordic Info Team  - a collaboration to translate and publish Morningstar analysis in Denmark, Finland, Norway and Sweden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar