Skippa latten, det gör dig rik

Genom att hålla koll på dina utgifter och hitta det som ger stora kostnader per år kan du hitta onödiga pengatjuvar. Ett exempel är finkaffet på stan.

Annalisa Esposito 2020-10-22 | 11:18
Facebook Twitter LinkedIn

Många av oss brukar unna sig lite extra lyx, så länge det finns pengar kvar på kontot. Det kan vara en kopp extra god latte på väg till jobbet, en smaskig bulle till eftermiddagsfikat, eller taxi hem när det regnar.

Men fråga dig själv om ditt framtida jag kommer att tacka dig innan du faller för frestelsen igen. Att spara några tior per dag kan få avgörande betydelse för din ekonomi i framtiden. Att till exempel skippa finkaffet ger stor effekt, om det är en daglig utgift. Det är ganska enkel matematik: 30 kronor per dag, blir 900 kronor per månad och med 365 dagar på totalt nästan 11.000 kronor på ett år.

Kärnan i denna sparstrategi är skaffa sig nya vanor, som gör att du prioriterar din framtid mer. För många är frestelsen det omvända, att strunta i framtiden och falla för dagliga frestelser.

Skippa finkaffet, det gör dig rik

Är finkaffet nödvändigt?

Det finns få saker i livet som är absolut nödvändiga, som att betala hyran och andra räkningar. Och dit hör inte att köpa en extra finkaffe. Ändå fortsätter vi att köpa kaffe.

Sarah Newcomb, beteendevetare för Morningstar, säger att när vi väljer mellan två saker, då föreställer vi oss scenariot: vi tänker på vad som kommer att hända om vi gör A, och sedan hur vi kommer att uppleva det om vi väljer B istället. Men det finns en fälla, något som kallas ”psykologiskt avstånd”. Händelser som kommer långt borta i framtiden - som att ha ett sparkapital när vi går i pension - känns mindre viktiga än frestelser idag. Som en varm kopp kaffe om 5 minuter.

Automatiska överföringar

Det är ännu lättare att prioritera behov idag när ditt framtida jag inte har gjort några planer. Bestäm därför tydliga sparmål. Det kan vara att få ihop till handpenningen för en egen lägenhet, eller att bygga ett pensionskapital. Automatiska överföringar från lönekontot till ett sparkonto eller till fonder är smart.

Räkna dessutom ut effekten totalt sett över flera år. Det ökar motivationen. 30 kronor om dagen blir som sagt 11.000 på ett år. Men på längre sikt kan du dessutom ta risker på aktiemarknaden med gott hopp om extra avkastning. 11.000 kronor insatt varje år tillsammans med en förväntad avkastning på 5 procent per år ger ett slutvärde på drygt 140.000 kronor efter tio år.

I praktiken behöver du nog inte ge upp den dagliga lyxen helt, men kanske räcker det att unna sig en belöning en gång per vecka? Om du minskar från en latte om dagen till en latte per vecka ger det 780 kronor på en månad (istället för 900).

Ränta på ränta ger en fantastisk effekt om spartiden är riktigt lång. 780 kronor som sparas varje månad i 40 år och växer med i snitt 6 procent per år ger sammanlagt över 1,5 miljoner kronor. Det skulle vara något ditt framtida jag definitivt kommer att tacka dig för.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Annalisa Esposito  is a data journalist for Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar