För mycket medelmåttor i Sverigefonderna

Sverigefonderna är bland vinnarna i år, eftersom få svenska storbolag är i branscher som drabbats hårt av pandemin Covid-19. Fast merparten riktigt stora bolag på Stockholmsbörsen är i år medelmåttor, med avkastning nära noll, vilket gör att Sverigefonderna halkat efter snittaktien.

Jonas Lindmark 2020-10-22 | 15:10
Facebook Twitter LinkedIn

Sverigefonderna har i år stigit 8 procent i genomsnitt, från årsskiftet fram till 21 oktober. Det är klart bättre än snittet bland globalfond, som under samma period backat 1 procent. Men å andra sidan betydligt sämre än småbolagsfonderna som investerar på Stockholmsbörsen, de har i snitt klättrat 18 procent.

Fast en granskning av de enskilda aktiekurserna för storbolagen på Stockholmsbörsen visar att majoriteten är betydligt större vinnare. De 43 aktier som Sverigefonderna främst köper aktier i, med börsvärde över 50 miljarder kronor, har i snitt stigit hela 21 procent. Även genomsnittet vägt med börsvärde är högre: 17 procent värdeökning från årsskiftet fram till 21 oktober.

merparten riktigt stora bolag på Stockholmsbörsen är i år medelmåttor

Så varför har Sverigefonderna utvecklats mycket sämre än snittaktien på Stockholmsbörsen, även när alla småbolag med börsvärde under 50 miljarder kronor räknas bort? Skillnaden mellan Sverigefonderna (8%) och snittaktien (21%) kan verka orimligt stor. Varför har Sverigefonderna inte alls hängt med de enskilda aktierna uppåt?

Medelmåttor

Problemet för Sverigefonderna är att de allra tyngsta aktierna har utvecklats sämre. Bland de 15 allra största svenska storbolagen är det bara 3 aktiekurser som har stigit mer än snittet bland de 43 största: Ericsson, EQT och Hexagon. Samtidigt finns där de två aktier som främst drar ned börsindex: Handelsbanken och Hennes & Mauritz.

Ändå kan de fondsparare som valt Sverigefonder känna sig nöjda hittills i år. De branscher som främst har drabbats av pandemin Covid-19 – flygbolag, hotell, restauranger, detaljhandel, fastighetsbolag – saknas nästan helt på Stockholmsbörsen. Hennes & Mauritz är det enda stora undantaget.

Bankernas aktiekurser har ute i Europa drabbats hårt och i många fall halverats sedan årets början, men de tre svenska storbankerna verkar ses som mer motståndskraftiga och har i snitt bara backat 7 procent. Det är ändå en nackdel för Sverigefonderna, som sagt, eftersom storbankerna är bland de största svenska börsbolagen. Men det kunde varit mycket värre.

Framtiden

Dessutom är den mer stabila värdeutvecklingen hos de 15 största börsföretagens aktier rimligen en fördel framöver. Bland de lite mindre finns tre vinnare som stigit mer än 100 procent sedan årsskiftet (Sinch, Evolution Gaming och Embracer), vilket signalerar förhoppningar om hög vinsttillväxt. Tyvärr har människor en olycklig vana att dra ut de nuvarande trenderna långt in i framtiden, vilket sällan håller eftersom oväntade nyheter ofta plötsligt ger trendbrott. Under branta börsuppgångar är det frestande att köpa de aktier som stiger mest, men för att hålla ned risktagandet är Sverigefondernas portföljer med en stor andel medelmåttor bättre. När tyngdpunkten är de största börsbolagen, med längre historia och mer varierat utbud produkter, blir motståndskraften större mot dåliga nyheter.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar