3 populära finansiella julklappar

Från äldre släktingar är ekonomiska gåvor vanliga. Och de är ofta favoriten bland tonåringar. Men ska du ge dem kontanter, en global aktiefond eller lotterialternativet?

Jonas Lindmark 2020-12-17 | 15:59
Facebook Twitter LinkedIn

Julen har blivit en familjehelg med extra mycket konsumtion, vi spenderar pengar för att skapa lycka. Men de bästa gåvorna behöver inte vara dyra; nyckeln är att presenten både är uppenbart användbar och av högre kvalitet än vad mottagaren själv skulle välja. Till exempel att ge Earl Grey av hög kvalitet till någon som normalt använder billiga tepåsar.

Att ge aktier eller fondsparande är därmed en motsägelse till den vanliga julstämningen. Budskapet till mottagaren blir att pengar inte behöver spenderas, de kan behållas som sparande, eller till och med ge avkastning via de finansiella marknaderna. Bland ekonomiska gåvor finns det tre ytterligheter:

Red and brown gift bags with Christmas tags

Kontanter är en mycket populär gåva, särskilt bland yngre människor, eftersom de kan spenderas på vad som helst. Vetenskapliga studier påstås bevisa att julklappar i allmänhet värderas lägre av mottagaren än kostnaden för köparna. Ur detta perspektiv är det mer troligt att kontanter uppskattas än större paket. Å andra sidan kan sedlar i ett kuvert upplevas som brist på fantasi. Och de flesta skulle sakna det roliga och överraskande med större paket om alla julklappar var kontanter.

Individuella aktier är ett vanligt högriskalternativ bland finansiella gåvor. Den största fördelen är att de ger en chans att även en liten investering kan växa till en förmögenhet, om du väljer rätt aktie och / eller väntar många år. Ett slags lotteri, men med bättre odds. Det har blivit billigare att köpa och sälja aktier, så även 10 aktier för 100 kronor styck går att ge utan alltför stor extra kostnad för transaktionen. Ett första innehav i en aktieportfölj kan också bidra till att skapa ett intresse, en vilja till kunskap om hur ekonomin fungerar och varför vissa investeringar är mer lönsamma än andra.

Globala aktiefonder ger däremot maximal riskspridning samtidigt som de förväntas ha samma avkastning som individuella aktier. Mycket säkrare, eller tråkigare, beroende på ditt perspektiv. Speciellt en billig indexfond eller ETF är väl lämpad för långsiktiga investeringar och större summor. Detta brukar lyftas fram som det bästas valet av de tre av privatekonomiska experter, om målet är att hjälpa yngre anhöriga att spara pengar för framtida universitetsstudier eller deras första lägenhet.

Bild som visar den genväg för att starta en prenumeration på gratis nyhetsbrev, som finns nere till höger på hemsidan www.morningstar.se

Men en gåva som kan vara lika värdefull idag är att ge andra tips om privatekonomi, och denna kunskap finns ofta gratis. Ett exempel är det nyhetsbrev som Morningstar skickar till alla läsare som väljer att prenumerera. Det enklaste sättet att lägga till någon annan är att ange deras e-postadress i rutan "Få de senaste nyheterna och stanna på toppen ..." längst ned till höger på vår hemsida. Efter det behöver du bara skicka ett separat e-postmeddelande till mottagaren, för att informera honom eller henne om din gåva, och att de behöver acceptera prenumerationen genom att klicka på en länk i ett e-postmeddelande som skickas till dem från Morningstar.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar