Vad har europeiska värdeförvaltare köpt?

Vi tittar på vilka aktier några av de högst rankade europeiska fondförvaltarna har köpt

Fernando Luque 2021-03-11 | 10:17
Facebook Twitter LinkedIn

Buy

Investerare är ett nyfiket gäng, och när vi fattar våra egna beslut vill vi ofta först veta vad alla andra gör. I denna första del av en ny artikelserie tar vi oss en titt på vilka aktier några av de bästa fondförvaltarna i hela Europa köper.

I aritkelserien kommer vi att fokusera på fonder som har en Morningstar Analyst-rating som är guld, silver eller brons samt att fondens "Process" är klassad som över genomsnittet eller högre. Vår första bevakningslista av fonder tillhör kategorien Stort Värde i Morningstar Style Boxen. Våra andra två listor fokuserar på Tillväxt och Mix-fondförvaltare, så vi kan se vilka aktier som är attraktiva för olika investeringsstilar.

Det sista kriteriet är uppdateringsfrekvens; vi inkluderar endast de fonder som har tillgång till en lista över portföljinnehav som är högst två månader gammal. Tabellerna nedan är baserade på de 10 bästa innehaven i varje portfölj, eftersom lagkrav inte kräver att fonder offentliggör sina kompletta portföljer regelbundet, så denna information är inte tillgänglig för många europeiska fonder.

Vad har värdeförvaltare köpt?

Här tittar vi på sex fonder som uppfyller kriterierna och vad de har köpt.
Den första tabellen visar de vanligaste aktierna som finns bland de största innehaven i de sex portföljerna. Det som är särskilt slående i dessa Stora Värde-fonder är mångfalden mellan deras respektive portföljer. Av sex olika topp 10-innehav för fonderna hittar vi totalt 48 olika aktier. Detta förklarar verkligen den stora skillnaden i resultat för dessa fonder 2020. BGF European Value, till exempel, avkastade 1,1% under året och Brandes European Value 0,1%. Under tiden minskade Franklin Mutual European med 9,8% under året och Kempen European High Dividend förlorade 8,4%.

Value

Men det finns vissa likheter mellan de olika portföljerna. GlaxoSmithKline (GSK) sticker ut och finns i fyra av de sex topplistorna. Det är det största innehavet i Brandes European Value (per december 2020), det näst största i Kempden European High Dividend och femte största i både Franklin Mutual European och M&G European Strategic Value.

Läkemedelsjätten har ett 4-stjärnigt betyg från Morningstar-analytiker och enligt Damien Conover, en Morningstar-aktieanalytiker som specialiserat sig inom läkemedelssektorn, "som ett av de största läkemedelsföretagen har GlaxoSmithKline använt sina stora resurser för att skapa nästa generation vårdbehandlingar. Företagets innovativa nya produktsortiment och en omfattande lista över patentskyddade läkemedel skapar en bred ekonomisk vallgrav enligt vår mening”.

Två andra företag finns i tre portföljer: läkemedelsföretaget Sanofi (4 stjärnor av Morningstar) och det portugisiska verktyget EDP (3 stjärnor).

stocks

Därefter tittar vi på nytillkomna aktier bland de 10 största innehaven i varje fond. Som vi kan se har vissa fonder en högre omsättning än andra - det vill säga de köper och säljer oftare. Kempen European High Dividend-fond, till exempel, hade sex nya aktier i sina topp 10-innehav i december.

Vanligtvis tenderar ett nytt innehav att utgöra en liten del av den totala portföljen medan förvaltaren bygger upp sin position över tiden. Men i vissa fall kan vi se ett mycket starkt inträde, vilket har hänt i fallet med Kempen European Dividend där Glaxo har gått direkt till andra plats i portföljen och Swatch Group (UHRN) till tredje.

stocks

Vårt mål med dessa tabeller är att avslöja investeringsidéer som återspeglar den senaste köpaktiviteten hos europeiska aktieförvaltare (inom varje investeringsstil) på ett tillräckligt snabbt sätt för att vara värdefullt för investerare. Genom att jämföra Morningstars aktieanalytikers åsikter med aktiviteten hos några av dessa toppförvaltare hoppas vi med jämna mellanrum kunna avslöja bra idéer som investerare kan gräva lite djupare i för att se om de motiverar en investering.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar