Bästa och sämsta ETF: er i februari

Kryptovaluta-ETF: er dominerar topp 20 denna månad, men det finns också plats för metallen rodium och olja. Samtidigt hade guld- och gruvaktierna tillsammans med alternativ energi en tuff månad.  

Valerio Baselli 2021-03-10 | 10:28
Facebook Twitter LinkedIn

ETFS

Enligt uppgifter från Morningstar skilde det nästan 447 procentenheter mellan de bästa och sämst presterande börshandlade produkterna (ETP) i februari, med avkastningar för månaden som varierade mellan 433% och -14%.

Vi har tittat på de viktigaste trenderna under årets andra månad, exklusive inverterade- eller hävstångsprodukter. Dessa instrument, som är rent passiva produkter, återspeglar utvecklingen på marknaderna utan en aktiv förvaltares åsikter (på gott och ont).

Toppresterande ETF: er i februari

Kryptovalutor fortsätter att gå starkt. En kombination av påståenden från framstående affärsmän, inklusive Teslas Elon Musk, och flera investeringsbanker som har sagt att de kommer att köpa och acceptera valutorna, har pressat upp värdet på de största kryptovalutorna sedan början av året.

Om Ethereum i januari var namnet på investerarnas radar handlade februari om Binance Coin, med 21Shares Binance BNB ETP (ABNB) som hade en avkastning på enastående 433% förra månaden. Under det senaste året steg Binance cirka 1100% och gick från $ 19 till $ 230 i slutet av februari.

Med sådana avkastningar är det ingen överraskning att den Schweizbaserade ETP-emittenten 21Shares i kryptovaluta meddelade förra veckan att företagets förvaltade kapital i kryptovalutor steg från 500 miljoner dollar till 1 miljard dollar inom loppet av två veckor. De säger att det har funnits massiv efterfrågan från institutionella investerare eftersom flera förmögenhetsförvaltare, Family Offices, privata banker och rika privatpersoner går in på kryptovalutamarknaden för att diversifiera sina investeringsportföljer.

På tal om diversifiering och risk - och frestande avkastningar - är det alltid klokt att komma ihåg att det som går upp kan gå ner mycket snabbt (särskilt i ”trackers”världen).

Ett bra mått att använda för att få ett mått på volatiliteten hos sådana instrument är standardavvikelsen. För att ge er en uppfattning om skillnaderna: den bäst presterande ETPen från februari har en standardavvikelse på 430 under det senaste året, medan en tracker som följer S&P 500-indexet har en standardavvikelse på 22 under samma period.top ETFs

 

Bland kryptovalutorna med bäst avkastning i tabellen finns en tracker som har exponering mot rodium, db Physical Rhodium ETC (XRH0). Den globala efterfrågan på denna relativt okända metall kommer nästan uteslutande från bilindustrin, där den används tillsammans med palladium och platina.

Alla tre metaller används i katalysatorer för att minska skadliga utsläpp och en skärpning av miljöregleringen tvingar biltillverkare att investera mer i katalysatorer och minskning av utsläpp i varje fordon. En ökande efterfrågan och ett försämrat utbud drev upp priserna till rekordnivåer (flera sydafrikanska gruvor stängdes ned tidigare i år på grund av Covid-19. Landet svarade för cirka 80% av det globala utbudet av rodium).

Som avslutning går vi igenom tre fonder som har exponering mot energisektorn. Nedskärningarna av produktionen som beslutats under de senaste månaderna och det kalla vädret som drabbade Europa och Nordamerika – till det kan vi också lägga spänningarna i Mellanöstern mellan Iran, Jemen och Saudiarabien - har fått oljepriset att rusa långt över tröskeln på $ 60 per fat. Den kinesiska tillväxten stödde också efterfrågan på olja, i kombination med hopp om att vaccinationskampanjer kommer att undvika nya hårda nedstäningar i landet.

De sämst presterande fonderna i februari

När det gäller eftersläntrare var den sämst presterande ETP:n i Europa förra månaden Lyxor S&P 500 VIX Futures Enhanced Roll UCITS ETF (VOOL), som tappade 14% och som följer S&P 500 VIX Futures Enhanced Roll Index, ett index som ger exponering mot den förväntade implicita volatiliteten hos S&P 500. Även känt som ”Skräckindexet” ses detta index ofta som en återspegling av riskuppfattningen på marknaden.

På andra plats hittar vi iShares Global Clean Energy UCITS ETF (INRG), en av de bäst avkastande fonderna förra året, som drabbades av en oljeprisuppgång. Slutligen sjönk guld i februari när dollarn stärktes och amerikanska statsräntor fortsatte att stiga. Den gula metallen stängde månaden på cirka 1 730 dollar per uns (den var värd 1 956 dollar per uns den 6 januari).

ETFs

De största ETF:erna 

Månatliga topp- och floppavkastningar sammanfaller ofta med mycket volatila och därför riskabla produkter som borde utgöra en väldigt liten del av din portfölj. Nedan följer en översikt över de största europeiska ETP: erna i termer av förvaltat kapital, vilka kan vara mer lämpliga att överväga bland kärninnehaven i portföljen. Sju av tjugo visar en negativ avkastning i februari. Månadsutvecklingen varierar från 4,6% för Xtrackers Euro Stoxx 50 UCITS ETF 1C (XESC) ner till ZKB Gold ETF (ZGLD), som förlorade 6,4% under månaden

ETfs

 

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar