Här är vinnarna i Sverige 2021

Idag tillkännager vi vinnarna av Morningstar Fund Awards i Sverige med sex fonder och tre fondbolag (Fund House) som tar hem troféerna.

Matias Möttölä, CFA 2021-03-17 | 10:03
Facebook Twitter LinkedIn

awards

Idag tillkännager vi vinnarna av Morningstar Fund Awards i Sverige med sex fonder och tre fondbolag (Fund House) som tar hem troféerna.

Det senaste året var minst sagt dramatiskt på marknaderna. Ett rekordstort fall i tillgångspriser i februari och mars följdes av en stark återhämtning under resten av året. I en sådan miljö behövde vinnande fondförvaltare hantera sina medel på ett delikat sätt. Framgång krävde både skydd på nedsidan när COVID-19-pandemin spred sig genom marknaderna samt djärvt risktagande i uppmarknaden för att dra nytta av stigande kurser.

Morningstars vinnare i fondkategorierna utses baserat på avkastning och risk där avkastningen bedöms under de senaste 1, 3 och 5 kalenderåren och risk under de senaste 3 och 5 åren. Utöver det så har våra analytiker sett till att fonderna inte har genomfört några större förändringar i sina grundläggande faktorer som ett nyligen genomfört förvaltarbyte eller förändring i investeringsprocessen.

Här är vinnarna:

Bästa Sverigefond: Spiltan Aktiefond Stabil.

Spiltan Aktiefond Stabil uppvisar en imponerande stabilitet. Fonden har haft samma förvaltare i Erik Brändström sedan starten 2002 och med sitt fokus på aktier med defensiva kvaliteter inom industri- finans och konsumentvaror har man presterat en stark riskjusterad avkastning under tuffa marknadsförhållanden.

Övriga kandidater: Enter Sverige Pro, Skandia Cancerfonden

Bästa småbolagsfond: Lancelot Avalon.

Styrd av Erik Bertilsson lyckades den vinnande fonden leverera en avkastning på 61% SEK under ett år märkt av pandemin. Fondens portfölj är relativt koncentrerad med endast 35 innehav vid årsskiftet och flera enskilda innehav över eller nära 10% av det förvaltade kapitalet.

Övriga kandidater: AMF Aktiefond Småbolag, C Worldwide Sweden Small Cap.

Bästa Nordenfond: Skandia Norden

Den vinnande fonden förvaltas av Kjell Morten Hjørnevik och Øyvind Fjell på DNB Asset Management i Norge. Fonden har ett fokus på tillväxt och har slagit sin kategori och kategoriindex med stor marginal under 2019 och 2020.

Övriga kandidater: Evli Nordic, Nordea 1 - Nordic Stars Equity.

Bästa globalfond: Fidelity Global Focus

Vinnare i flera länder i år. Fonden har förvaltats av Amit Lodha sedan 2010. Den är mer exponerad mot teknik-sektorn än den genomsnittliga fonden i kategorin och det har varit en av de faktorer som lyfter denna fond.

Övriga kandidater: AMF Aktiefond Global, Folksam LO Världen.

Bästa blandfond: Sensor Sverige Select

Fonden förvaltas av Ulf Öster och Stefan Olofsson sedan 2009 och även Stefan Ahlfeldt sedan januari i år. Fonden vann utmärkelsen även förra året. Den hade en stark avkastning på 14% år 2020 och slog dess genomsnittliga kategori också under 2017, 2018 och 2019.

Övriga kandidater: IKC Global Flexible, IKC Sweden Flexible.

Bästa företagsobligationsfond (SEK): SEB Corporate Bond SEK

Med sitt globala mandat mot Investment Grade hade fonden en avkastning på 6,6% under 2020 trots pandemin och svåra marknadsförutsättningar under året för alla ränteförvaltare. En smärre nedgång under årets första del kompenserades mer än väl under resterande del av året som avslutades med ett väldigt positivt resultat.

Övriga kandidater: Nordea Stratega Fixed Income, Spiltan Räntefond Sverige.

 Morningstar's Fund House Awards baseras på 5-årig riskjusterad avkastning över ett fondbolags utbud.

Best Equity House: DNB

Den norska kapitalförvaltaren stod också bakom Nordic Equity-vinsten för Skandia.

Övriga kandidater: Enter, Skandia.

Best Fixed Income House: Nordea

Den största nordiska kapitalförvaltaren har ett brett utbud av räntefonder både för den lokala såväl som den bredare europeiska och globala marknaden.

Andra kandidater: Danske, Storebrand.

Best Fund House Overall: Storebrand

Det norska försäkringsbolagets varumärken i Sverige inkluderar SPP, Delphi, Skagen och Storebrand.

Övriga kandidater: Evli, Öhman

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar