Du vann på lotto. Vad händer nu?

Att vinna på lotto kan vara en dröm för många, men vad skulle du egentligen göra om du vann? Här är några saker att tänka på

Jocelyn Jovene 2021-05-06 | 9:03
Facebook Twitter LinkedIn

Lottery balls bouncing

Någon gång i livet har vi nog alla ställt oss frågan: vad skulle jag göra om jag vann på lotto? Ja, vad skulle du egentligen göra?

Oddsen för att vinna på lotto är bara 1 på 45 miljoner, men som man brukar säga: Du måste vara med för att kunna vinna. Föreställ dig att lotten du nyligen köpt var en vinst på 100 miljoner kronor! Fantastiskt, eller hur? När du insåg att du just har blivit mycket rik, vilka är de lämpliga nästa stegen och hur ser du till att du hanterar pengarna ordentligt?

Plötsligt har alla hypotetiska saker du skämtade om att du skulle göra om du vann blivit mer överkomliga.

Men innan du rusar ut och spenderar pengarna på en Ferrari eller en yacht för att se ut som en rik person, kanske du borde pausa och tänka efter (du kan gärna göra det på en trevlig resa). Här är några saker att tänka på om du skulle vinna jackpotten:

Att återbetala dina skulder kan vara ett misstag

Vissa människor kan vara frestade att betala av sina skulder. Att skynda sig att betala av vissa lån kan vara ett misstag, särskilt om dessa skulder täcks av försäkringar och kan sättas lägre upp på prioriteringslistan.

"Det finns en frestelse att "rensa sin balansräkning" men för det mesta är vissa skulder, som ditt lån, försäkrade. Det finns ingen anledning att amortera eller betala av lånen, säger Elisabeth Watripon, oberoende finansiell rådgivare (IFA) baserad i Chantilly, nära Paris, Frankrike.

Vi gick nyligen igenom frågeställningen om det är bättre att betala av ditt bolån eller investera i aktiemarknaden och rätt beslut bestäms av din risktolerans och vad som bäst hjälper dig att sova på natten.

De stora frågorna

Innan du fattar något stort ekonomiskt beslut måste vissa grundläggande frågor besvaras förr snarare än senare. De flesta av svaren kommer att bero på hur gammal du är.

"Åldern och de nuvarande och framtida ekonomiska behoven hos en lotterivinnare bör definiera personens ekonomiska planering", säger Pierre Lebret, en oberoende rådgivare baserad i Rennes, Frankrike.

– När man är 30 år ligger livet framför dig och du har oftast många olika ekonomiska mål: köpa bostad, bygga en buffert, att någon gång gå i pension med bibehållen livskvalitet. När du är 60 år handlar dina behov mer om att få en regelbunden intäkt, men du måste också ta hand om förmögenhetsöverföring, skydda din partner och om du har barn, hjälpa dem och säkra deras framtid ekonomiskt", tillägger han.

Alla lotterivinnare som undrar hur de ska spendera sina pengar måste överväga vad deras utgiftsprioriteringar är och, ännu viktigare, hur länge pengarna behöver räcka. Watripon tillägger: "En central fråga är hur du organiserar den framtida överföringen av din förmögenhet, något du bör tänka på förr hellre än senare."

Ett bredare spektrum av alternativ

Att oväntat få en stor summa pengar ger dig tillgång till ett bredare utbud av finansiella alternativ. Till exempel har du nu möjlighet att investera i alternativa tillgångsklasser som hedgefonder, private equity eller till och med överväga riskkapital (om du inte är riskavert), som vanligtvis enbart är tillgängligt för dem som anses vara väldigt förmögna privatpersoner.

Naturligtvis gäller devisen att ju fler val du har och desto större risk du är villig att ta, desto viktigare är det att söka råd för att undvika misstag.

"Ju mer pengar du har, desto fler möjligheter har du att segmentera tillgångar och risker. Baserat på din ålder och riskacceptans kan du öka risken i din allokering, särskilt om du är ung, säger Lebret.

Se till att du förstår

En enkel regel: Se alltid till att du förstår de finansiella produkter du erbjuds. Om du inte kan få en förklaring på enkel svenska som kan förstås av någon som inte är ekonomiskt kunnig, låt bli att investera i produkten.

Vi har nyligen skrivit om hur du får ut mesta möjliga av din finansiella rådgivare och att alla rådgivare som förlitar sig på jargong och komplicerade förklaringar av finansiella produkter bör vara en varningssignal.

Varje gång du läser prospektet för ett finansiellt instrument, titta inte bara på avkastningen den ska leverera. Kom ihåg att avkastning mycket sällan garanteras.

Vissa banker kan vara angelägna om att fresta dig med strukturerade produkter och lova högre avkastning i en låg-avkastningsmiljö. Men dessa produkter har vanligtvis högre avgifter.

Att sänka dina avgifter är alltid ett bra sätt att förbättra avkastningen och det är därför många experter rekommenderar att du använder en billig bred passiv fond som bas i din portfölj.

Risk och avkastning

Ett annat populärt talesätt är att högre risker leder till högre avkastning. Den berömda investeraren Howard Marks, grundare av Oaktree Capital,säger: "Om man kunde räkna med att riskfyllda investeringar genererar högre avkastning skulle de inte vara mer riskabla."

Du kanske istället vill tänka som Warren Buffett: "den första regeln när det kommer till investeringar är att inte förlora pengar; den andra regeln är att inte glömma den första regeln."

Så vad ska lotterivinnare göra?

  • Vänta med att spendera pengar.
  • Skynda dig inte att betala tillbaka skulder, särskilt inte om de är försäkrade.
  • Din ålder är en mycket viktig faktor – tänk på hur länge dina pengar behöver räcka. Planera långsiktigt när det gäller att överföra din förmögenhet till nästa generation (skydda dina nära och kära), den inkomst du vill generera och vad du vill testamentera.
  • Investera bara i saker du enkelt kan förstå. Om det är för komplext, låt bli att investera.
  • Var uppmärksam på avgifter.
  • Den viktigaste regeln för investeringar: förlora inte pengar (vilket innebär att tänka i termer av kapitalbevarande och diversifiering).
  • Bli smartare och fortsätt att utbilda dig själv.

 

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is Senior Editor for Morningstar France

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar