Att förstå investeringsstilar

Det är viktigt att känna till skillnaden mellan "värde" och "tillväxt" - och när det gäller fonder, "Mix".

Marco Caprotti 2021-11-03 | 11:10
Facebook Twitter LinkedIn

men with arrows pointing in opposite directions

I de artiklar och analyser som Morningstar publicerar hittar man ofta hänvisningar till "värde" eller "tillväxt". Det är ett sätt för investeringsexperter att identifiera de stilar som investeringsinstrumenten är inriktade på. Vad betyder dessa termer och hur skiljer sig stilarna från varandra?

Att förstå värde och tillväxt

Värdeaktier är aktier som handlas till ett lägre pris i förhållande till företagets grundläggande egenskaper. Dessa aktier har låga marknadsvärderingar i förhållande till vissa multiplar, t.ex: Pris/intäkter, pris/bokfört värde eller pris/kassaflöde. Dessa företag tenderar också att i genomsnitt betala högre utdelningar. Några exempel är företag som Enel, Total, Telefonica eller JPMorgan som, även om de tillhör olika sektorer, har "värde" som gemensam nämnare.

Å andra sidan är "tillväxtaktier" aktier som förväntas växa i högre takt än marknaden och som har högre multiplar än marknadsgenomsnittet, baserat på de nyckeltal som nämns ovan. Dessa högre värderingar motiveras i allmänhet av högre förväntad tillväxttakt i försäljning, vinst eller kassaflöden. Företag inom sektorer som teknik eller hälsovård (vanligtvis tillväxtsektorer) tenderar att falla in i denna kategori. De brukar inte heller vanligtvis betala höga utdelningar.

Uppdelningen gäller även fondernas investeringsstilar. I det här fallet måste dock ett tredje segment beaktas: blandfonderna.

Vad är "mixfonder"?

Mixfonder är fonder (eller börshandlade fonder) som investerar i både värde- och tillväxtaktier. Syftet med den här typen av fonder är att bidra till diversifiering genom att sprida möjligheterna till investeringar och riskkontroll över både solida och högkvalitativa företag som har ett marknadsvärde som är lägre än konkurrenternas (värde), och på företag som lovar en snabb tillväxt av verksamheten och av värdet på listan (tillväxt).

Tre distinkta stilar

Sammanfattningsvis finns det tre olika investeringsstilar när det gäller fonder:

-Aktiefonder som har en Värde-stil väljer väletablerade företag i den sektor de tillhör. I de flesta fall är det storföretag som har låg skuldsättning och tillväxtprognoser i försäljningen samt utdelningar som är stabila över tid.

- Aktiefonder som använder en Tillväxt-stil väljer aktier i sektorer med stark tillväxtpotential och företag som garanterar hög lönsamhet oavsett skuldsättning. Ofta delar dessa företag inte ut någon utdelning eller, om de gör det, är utdelningskvoten (hur mycket utdelning som betalas ut till aktieägarna) mycket låg jämfört med företagets nettovinst.

- Mixade aktiefonder antar inte en specifik investeringsstil (tillväxt eller värde). I det här fallet kan förvaltaren, beroende på marknadssituationen, göra ett val av stil genom att ta en tydlig riktning mot tillväxt eller värde, men kan också inte välja genom att hålla portföljen likaviktade mellan de två.

Däremot innebär olika investeringsstilar olika risk- och avkastningsprofiler. Av denna anledning införde Morningstar 1992 Style Box, en matris med nio boxar som är en sammanfattning av en fonds portföljanalys. För aktier representerar den positionering med avseende på kapitalisering och värde-, tillväxt- eller mixorientering. För obligationer är indikatorerna räntekänslighet och kreditkvalitet.

Fonder och ETF:er klassificeras med hänsyn till samma logik och på grundval av portföljens aktier, för att göra dem jämförbara. En fond som till exempel huvudsakligen investerar i europeiska aktier med stor värdekapitalisering kommer inte bara att vara en "Europafond", utan kommer också att karakteriseras ur stilsynpunkt (Europa, värdebolag).

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Marco Caprotti

Marco Caprotti  è Giornalista di Morningstar in Italia.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar