4 frågor du alltid velat ställa om hållbara investeringar

Vad är poängen med hållbara investeringar och mer från Morningstars direktör för ESG Research.

Jon Hale 2022-07-27 | 9:00
Facebook Twitter LinkedIn

Jon Hale

 

Vad är det egentliga syftet med hållbara investeringar? 

"Hållbara investeringar" är ett paraplybegrepp som hänvisar till investeringsstrategier som strävar efter konkurrenskraftig riskjusterad avkastning tillsammans med positiva miljömässiga, sociala och ägarstyrande resultat. Genom att göra det stödjer den övergången till en mer hållbar version av kapitalismen, som är fokuserad på att skapa värde för alla intressenter, snarare än ett fokus bara på aktieägarnas företräde.

Investerare integrerar ESG-information för att ge dem ett bredare perspektiv på ett företag än vad de får med enbart finansiella mått. Det ger större insikt för investeringsbeslut. Detta investerarfokus på ESG sänder i sin tur en signal till företag om att investerare anser att det är viktigt för dem att ta upp ESG-frågor som är väsentliga för deras verksamhet.

Andra intressenter sänder samma signal till företag. Idag vill kunder i allt högre grad köpa hållbara produkter och tjänster. Medarbetarna blir mer uttalade om ESG-frågor också, eftersom de vill arbeta för företag som de tror på. I 2000-talets informationsmiljö har alla dessa intressenter, inklusive investerare, mer tillgång till information om ett företags verksamhet, påverkan, och offentliga ställningstaganden än någonsin tidigare.

Som ett resultat har intressenternas förväntningar på företag ökat. Med fler kunder, kunder, anställda och investerare i linje kring hållbarhetsbegreppet, vill inget företag idag betraktas som eftersläpande när det kommer till ESG. Många andra strävar efter att bli hållbarhetsledare eftersom de tror att de kommer att belönas med större kundlojalitet, en mer dedikerad och produktiv arbetsstyrka och mångsidigt ledarskap som fattar bättre beslut. Hållbarhet ses alltmer som en ingrediens för affärsframgång på 2000-talet.

Det är naturligtvis inte det enda som driver affärsframgång, och hållbara investerare baserar vanligtvis inte sina beslut enbart på ESG-faktorer. Dessa faktorer är en del av en övergripande mosaik som informerar investeringsbeslut. Men förekomsten av ESG-mått och ökningen av antalet investerare som använder dem har redan förändrat hur många företag fungerar och planerar att verka i framtiden. Det är så att användningen av ESG i investeringsprocessen hjälper till att skapa positiva resultat inte bara för företag, utan också för människor och planeten.

Vad är skillnaden mellan att investera enligt värden kontra att använda ESG-kriterier för att minska risken?

Inkluderandet av ESG-faktorer för informerade investeringsbeslut är fokuserat på att skapa värde genom att minska risker och avslöja möjligheter. Den informerar också om direkt engagemang och röstning om proxy för att uppmuntra företag att ta itu med väsentliga ESG-frågor. Detta tillvägagångssätt är särskilt tilltalande för institutionella investerare eftersom det är förenligt med deras förtroendeansvar.

Individuella investerare, däremot, kommer ofta till hållbara investeringar ur ett värderingsbaserat perspektiv, vilket återspeglas i en önskan om att deras investeringar ska överensstämma med deras personliga värderingar. I investeringssammanhang bör sådana beslut leda till ett mer långsiktigt engagemang för att hålla kursen än de som fattas enbart av "utilitaristiska" skäl, endast baserat på avkastningsförväntningar.

Det finns en viss debatt om huruvida värdedriven ESG-investering är relevant för värdebaserade investerare. Jag tycker att det ärdet. Uppbackad av biljoner i institutionella tillgångar kan rent värdedrivna ESG-investeringar generera positiva ESG-resultat som tilltalar värdebaserade hållbara investerare, som att uppmana företag att ta itu med klimatrisker eller att förbättra rättvisa på arbetsplatsen.

Hållbara fonder i sig är en blandad påse av värdedrivna och värderingsbaserade förhållningssätt. Många av dem undviker exponering för produkter eller branscher som är stötande för värdebaserade investerare genom uteslutningar. Tobak, vapen och fossila bränslen är vanliga undantag. Andra hållbara fonder driver värdedrivna strategier, med fokus på väsentliga ESG-risker och möjligheter. Det är inte svårt att hitta fonder som följer båda metoderna.

Vad är dina tankar om greenwashing? 

Det är en indikator på framgång när så många funderar på hållbara investeringar och om de håller vad de lovar.

Som sagt, greenwashing är en subjektiv term som jag generellt undviker att använda. Jag ser inte att det är ett så stort problem som rubriker kan antyda. Jag har inte sett många fall av kapitalförvaltare som felaktigt hävdar att deras hållbara fonder genererar positiva ESG-resultat, men varje isolerat fall skapar dramatiska nyhetsrubriker.

I de flesta fall, när jag hör någon använda termen "greenwashing", handlar det vanligtvis om olika åsikter om huruvida ett påstående som görs uppfyller den personens egna hållbarhetsstandarder. Detta är inte unikt för hållbara investeringsprodukter. Många människor värdesätter hållbarhet men definierar det på olika sätt när de fattar beslut om de ska välja den hållbara versionen av någon produkt de kan tänkas tänka sig.

Lösningen för hållbara fonder är att förklara sitt tillvägagångssätt bättre och mer detaljerat än vad de är vana vid att göra med standardfonder. De borde svara på frågan, "Vad gör DET bolaget i min hållbara portfölj?" De bör beskriva de sätt på vilka portföljen hjälper till att generera positiva ESG-resultat; och de borde ta upp om och hur de samarbetar med företag i ESG-frågor. SEC:s föreslagna regel om ESG-upplysning bör hjälpa. Kapitalförvaltare kan också använda CFA Institutes ESG-standarder.

Hur ser du på hållbara fonders avkastning hittills i år?

Det finns två problem med resultatet för många hållbara fonder i år. En är den starka prestanda som traditionell energi har under det senaste 18 månaderna. Inte bara har fossilbränslebaserad energi visat överdrivna positiva vinster under den perioden, medan de totala aktiemarknaderna har minskat, sektorn har avsevärt överträffat förnybar energi.

Detta har skadat många hållbara fonder hittills i år eftersom de flesta antingen är underviktiga olja och gas eller undviker fossila bränslen helt och hållet. Även när man räknar med den senaste tidens resultat har förnybar energi överträffat olja och gas under sju av de senaste 10 åren. Förnybar energi har minskat under de senaste två åren, men det är en förståelig korrigering efter att de noterade enorma vinster under 2019 och 2020. Långsiktigt misstänker jag att de flesta hållbara investerare, och många andra, ser bättre utsikter för förnybara energikällor snarare än traditionella energikällor.

Den andra prestationsfrågan är att inflationen har skadat tillväxtaktier. Eftersom många av dessa företag klarar sig relativt bra när det gäller hur de hanterar väsentliga ESG-frågor, tenderar de att ha en övervikt i många hållbara aktiefondsportföljer.  

Summan av kardemumman: Håll fokus på varför du är en hållbar investerare. Dina investeringar återspeglar ett åtagande att söka både konkurrenskraftig långsiktig avkastning och positiva ESG-resultat. Även om hållbara investeringar inkluderar en rad specifika tillvägagångssätt, kommer ingen hållbar fond att överträffa hela tiden. Den långsiktiga tesen kvarstår att, sammantaget, företag som integrerar hållbarhet i sin verksamhet, humankapital och ägarstyrning kommer att blomstra mer än de som inte gör det när vi går genom seklets första hälft. Så kommer även företag som skapar faktiska produkter och tjänster som är anpassade till övergången till en mer hållbar lågkoldioxidekonomi. 

I slutändan, om du har en väldiversifierad portfölj, hållbar eller inte, och håller kursen på svåra marknader, kommer det sannolikt att generera konkurrenskraftig långsiktig avkastning för dig. Men att ha den ytterligare hållbarhetskopplingen i din portfölj borde ge dig ännu mer självförtroende för att hålla kursen.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jon Hale

Jon Hale  chef över hållbarhetsanalys på Morningstar i USA. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar