Detta mentala hack kan hjälpa dig att spara mer

Hur kan du investera om din budget är snäv? Här är ett mentalt hack som kan hjälpa dig att spara mer.

Christopher Greiner, CFA 2022-01-04 | 8:34
Facebook Twitter LinkedIn

coin stacks

Du kanske har hört att investeringar är nyckeln till ekonomisk framgång, men hur kan du avsätta pengar för investeringar när din budget känns snävare än en cykelträningsoverall?

En bra utgångspunkt är att undersöka dina inkomster och utgifter. Om din nuvarande situation inte tillåter investeringar och du vill investera måste du antingen öka dina inkomster, minska dina utgifter eller göra en kombination av båda.

Att få löneförhöjning eller starta en sidoverksamhet är exempel på hur du kan öka din inkomst, men det kan vara lättare sagt än gjort. Då återstår dina utgifter.

Men först är det alltid klokt att göra sig av med skulder med hög ränta. Som Morningstars chef för personlig ekonomi, Christine Benz, säger: "Det finns inget sätt att slå en tvåsiffrig avkastning genom att investera i något annat som är garanterat". Att upprätta en nödfond rekommenderas också. Experter rekommenderar vanligtvis att man har minst tre månadslöner som nödfond, men individuella omständigheter kan påverka detta belopp. Med detta ur vägen, låt oss ta en titt på det mentala hacket.

Du är "the Master of Coin"

Varje dag kämpar företag hårt för att få tag på dina pengar. Prova det här, smaka det där, köp det här, gör det bara! Hur i hela världen kan vi leva lyckligt utan dyra Nike-skor eller 75-tums platt-tv-apparater? Warren Buffett sa en gång: "Om du köper saker som du inte behöver kommer du snart att sälja saker som du behöver."

Det mentala hacket är att uppfatta dina pengar som flitiga förmögenhetsackumulatorer. Dina pengar vill ackumulera rikedomar åt dig, men de behöver en stadig hand som vägleder dem på rätt väg. Och det är här som du - myntmästaren - träder in på arenan. Borde någon bry sig mer om dina pengar än du själv? Om du behöver motivation för att skära ner på utgifterna så att du kan investera mer, försök att erkänna den enorma vinstpotential som dina pengar erbjuder.

Föreställ dig följande "dilemma". Som vd för MyMoneyWorks4Me kan du antingen anställa flitiga förmögenhetsskapare som arbetar dygnet runt eller sådana som inte har någon framtida inkomstpotential. Vad vill du ha? Det här är något att tänka på varje gång du känner lust att köpa något. Kom ihåg att många bäckar små.

Öka din köpkraft 6X på 31 år

La oss ta en titt på et eksempel. Følgende forutsetninger gjelder:

Låt oss ta en titt på ett exempel. Följande antaganden gäller:

  • Du har sparat 100 euro för att investera (t.ex. genom att köpa nödvändigheter med rabatt).
  • Förväntad avkastning: Förväntad avkastning: 8 % per år (20 års årlig avkastning för Morningstar Global Market Index är 8,6 % i USD, den 30 september 2021).
  • Förväntad inflation: 2 % per år (ECB:s inflationsmål är 2 % per år på medellång sikt).

 

Diagrammet nedan visar investeringstillväxten under 31 år baserat på ovanstående antaganden (reala termer innebär justerat för inflation). Lägg märke till att grafen blir brantare för varje år. Alternativt, lägg märke till hur varje prick klättrar högre och längre bort från den föregående pricken varje år i följd. Detta illustrerar den otroliga vinstpotential som dina pengar erbjuder genom den magiska sammansatta räntan. Och ju tidigare du börjar investera, desto större är den förväntade avkastningen.

Efter 12 år kan din köpkraft fördubblas. Efter 19 år kan din köpkraft tredubblas. Efter 24 år fyrdubblas den och efter 28 år femdubblas den. När 31 år har gått kan din köpkraft ha ökat sex gånger. Sex för en? Ja, gärna!

När du inser att dina pengar har en enorm vinstpotential kommer du förhoppningsvis att vilja granska dina utgiftsvanor för att identifiera utgifter som antingen kan minskas eller elimineras. Kanske hittar du till och med den nödvändiga motivationen för att starta ett sidoföretag. Ja, det är en kompromiss, eftersom vi i allmänhet värderar kortsiktig tillfredsställelse högre än långsiktiga belöningar. Men om du har ekonomiska begränsningar (räkna in mig!) och vill spara mer måste du göra uppoffringar. Det är mindre viktigt om din nuvarande budget bara tillåter dig att spara mindre belopp. Det viktiga är att tända gnistan så att du kan påbörja din resa mot ekonomisk framgång. Och förresten är det aldrig för sent att börja. Warren Buffett gjorde 99,7 % av sin förmögenhet efter 52 års ålder.

The article is translated from Norwegian and was originally published on 11.11.2021 at morningstar.no

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Christopher Greiner, CFA  Ansvarig för Morningstars norska sajt sedan oktober 2020.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar