Franska valet: Macrons ledning lugnar marknadsnerverna

Marknadsexperter reagerar på nyheten att sittande Emmanuel Macron kommer att möta Marine Le Pen i den sista omgången av presidentvalet den 24 april.

Jocelyn Jovene 2022-04-11 | 11:30
Facebook Twitter LinkedIn

Macron Le Pen

Kampen om den franska presidenttiteln kommer utövas mellan centerpresidenten Emmanuel Macron och högerextrema rivalen Marine Le Pen i den sista omgången den 24 april, precis som 2017.

I slutet av den första omgången av det franska presidentvalet lyckades Emmanuel Macron behålla en liten ledning över sin högerextrema rival Marine Le Pen och fick 27,6 procent av rösterna mot 23,4 procent enligt uppgifter från inrikesministeriet.

"Den första omgången bekräftade kollapsen för traditionella partier och en tilltagande protestomröstning. En ny kampanj kommer att inledas, med fokus på ekonomi och utrikespolitik. Utfallet är fortsatt högst osäkert, även om Macron behåller en liten ledning", skriver Barclays-ekonomen Philippe Gudin i en kommentar till invester.

Emmanuel Macrons (La République en Marche, eller LREM) “stora seger” i den första omgången av presidentvalet i början på mars har nu förvandlats till en knapp ledning.  

Republikens president, krönt med sin roll som "krigsherre", har inte fullt ut tagit måttet på krigets konsekvenser för ekonomin, medan hans motståndare ledde sin kampanj för att ”skydda” franska hushållsinkomster och köpkraft, men försökte även att dölja sina sympatier för Rysslands president.

Macrons "försäkran" om omval är desto mer komplicerad eftersom valdeltagandet har varit historiskt lågt.

Hans seger söndagen den 10 april bör dock göra det möjligt för finansmarknaderna att andas ut lite, såsom euron som delvis återhämtade sig under natten från söndag till måndag.

Aktiemarknaderna väntas dock backa något, eftersom investerare förblir fokuserade på framtida Fed-policybeslut och utvecklingen i konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Osäkerhet 

Tidigare i förra veckan började finansmarknaderna notera denna förändring i väljarkåren och chanserna till seger för båda sidor.

Sedan början av året har franska CAC 40-indexet fallit med 6,6%, men denna nedgång förklaras främst av en minskning om 10% av värderingsmultiplen av aktier (P/E 12 månader framåt).

Nedgången på Parisbörsen förklaras också av det internationella ekonomiska och politiska sammanhanget, men osäkerheten kring resultatet av presidentvalet verkar spela en allt större roll.

"Macrons omval skulle vara en positiv faktor för sammanhållningen i Europeiska unionen. På nationell nivå bör fortsatta arbetsmarknadsreformer, höjningen av pensionsåldern och skattesänkningar för företag öka tillväxtutsikterna på medellång sikt", sade Jean-Baptiste Pethe, ekonom på BNP Paribas Exane, i en kommentar daterad den 1 april.

Omvänt kan en seger för en populistisk kandidat (förutom Marine Le Pen i denna kategori Jean-Luc Mélenchon) få "den statsfinansiella risken i euroområdet att skjuta i höjden", skriver ekonomen, som uppskattar en ökad spread om 100 respektive 150 punkter för statspapper vid seger för Le Pen eller Mélenchon.

Defensiva sektorer

"Om Le Pen vinner rekommenderar vi att undervikta franska banker, hålla sig till defensiva värdepapper och selektivt välja några bolag inom konsumentsektorn", säger Exane.

Strateger från Goldman Sachs pekar också på de europeiska konsekvenserna av det franska valet.

I en not från den 8 april konstaterar de: "Sedan Rysslands invasion i Ukraina (...) har statsspreadar och aktier varit motståndskraftiga (...) [tack] vare de europeiska ledarnas snabba och samordnade svar på diplomatisk nivå och budgetnivå, där president Macron spelar en nyckelroll i EU:s åtgärder.”

"En förändring av det franska presidentskapet eller stigande odds för en Le Pen-seger kommer sannolikt att utlösa marknadsstress, driva tillbaka en viss statlig risk till förgrunden och höja aktieriskpremien", tillägger de.

Sean Darby, strateg på Jefferies, påpekar att ett antal fransknoterade bolag är attraktiva fundamentalt och har attraktiva värderingsmultiplar när det gäller avkastning på kapital och fri kassaflödesavkastning, särskilt i samband med stigande räntor.

Han har dock en "måttligt positiv" /"blygsamt hausse"-syn på franska aktier inom en övergripande global allokering.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is Senior Financial Analyst and Senior Editor for Morningstar France.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings