10 största fonderna i Sverige

Våra 756 fonder som är registrerade i Sverige förvaltar totalt ca. 5.800 miljarder kronor. Men de tio största fonderna står för hela 24% av det förvaltade kapitalet. Bortser man från  AP-fonderna minskar denna siffra till 9%. Vi tar oss en närmare titt på fondbjässarna i toppligan. 

Johanna Englundh 2022-05-20 | 8:59
Facebook Twitter LinkedIn

Sverige

Att vi har gott om fonder i Sverige är det ingen tvekan om, hela 756 fonder finns det att välja mellan om vi bara kollar på de som är registrerade i Sverige och utifrån deras äldsta andelsklass. Intressant nog står de tio största fonderna för hela 24% av det förvaltade kapitalet, en riktig koncentration i toppen alltså. Vi ska kika närmare på dessa fonder här nedan.

 

Ettan är varken särskilt förvånanade eller nervkittlande, det är den statligt förvaltade AP7 Aktiefond, som förvaltar svindlande 812 miljarder kronor - vilket är 14% av totala förmögenheten. Fonden är utformad för att utgöra en byggsten i det allmänna pensionssystemets premiepensionssparande och är en global aktiefond med hög risknivå.

Den största fonden i Sverige har en stor exponering mot informationsteknik (25%) samt finans & fastighetssektorn (18%). Bland fondens största bolag hittar vi de amerikanska jättarna Apple, Microsoft, Amazon, Tesla och Alphabet. Nordamerika representerar hela 59% av portföljen medan Europa står för 18%. AP7 Aktiefond får högsta stjärnbetyg av Morningstar och har sedan inledningen av året backat 10,6%. 

Den näst största fonden är en annan AP7-fond, nämligen räntefonden. Det är dessa två fonder som är byggstensfonderna som AP7:s övriga fyra portföljer skapas med. Förvalsalternativet i premiepensionssystemet, AP7 Såfa, består av AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond och fördelningen mellan fonderna anpassas efter spararens ålder, som en generationsfond. 

I och med att alla som inte aktivt gör ett fondval i premiepensionssystemet hamnar i förvalsalternativet AP7 Såfan automatiskt är det föga förvånande att dessa hamnar i topp. Men sedan starten har AP7 Såfan också levererat en bra avkastning, vilket såklart även det kan bidra till att så pass mycket pengar ligger kvar i fonderna. 

Branschfond lyckas attrahera kapital

Nästa jätte på listan är Swedbank Robur, som kvalar in hela sex fonder på topplistan. Med dessa sex fonder förvaltar Robur 7% av totala förmögenheten, eller strax över hälften av förmögenhten i AP7 Aktiefond. Intressant nog tycker jag att en Robur-fond specifikt sticker ut, och den hittar vi som nummer tre på listan. 

Majoriteten av fonderna på listan är pensionsfonder på ett eller annat sätt, alternativ bredare globalfonder. Men aktivt förvaltade Swedbank Robur Technology lyckas ta sig upp på plats tre bland de största fonderna i Sverige, som den enda branschfonden. Swedbank Robur Technology förvaltar hela 83 miljarder kronor, men har liksom sektorn som helhet haft det kämpigt i år och har backat 17,8% sedan årsskiftet. Fonden belönas med både fem jordglober och stjärnor från Morningstar. 

En artikel 9-fond i listan

En annan spaning är att bland de tio största fonderna i Sverige har vi en fond som kategoriseras som artikel 9 utifrån EUs disclosureförordning. Dessa artikel 9-fonder kan även kallas för mörkgröna fonder och är helt enkelt den högsta hållbarhetsnivån i EU-regelverket. Intressant nog har denna fond endast tre jordglober från Morningstar. Det är en viktig observation - en artikel 9 fond och Morningstars jordglober är två skilda klassificeringar. Och visar även på vikten av att inte förlita sig helt på betyg för att förstå hur exempelvis hållbarhetsarbetet ser ut i en särskild fond. 

Hur som helst, Handelsbanken Global Index Criteria är den enda artikel 9 fonden i topplistan, såväl som den enda fonden från Handelsbanken. Fonden, som är en global indexfond, förvaltar drygt 60 miljarder kronor där teknik och finans utgör de största branscherna. 

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A159,13 USD0,55Rating
Amazon.com Inc176,59 USD-1,64Rating
Apple Inc169,02 USD1,27Rating
Microsoft Corp409,06 USD0,37Rating
Tesla Inc162,13 USD12,06Rating

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar