En 8-stegsplan för att hantera en björnmarknad

En björnmarknad är ett perfekt tillfälle att ta sig en närmare titt på sin portfölj och finansiella plan. 

Tom Lauricella 2022-05-24 | 9:48
Facebook Twitter LinkedIn

Bear

Amerikanska aktier doppade kort tårna i björnmarknadens territorium i fredags och satte en ny milstolpe i aktienedgången 2022. Medan S&P 500 återhämtade sig innan handeln slutade för dagen, är det ändå dags att tänka på hur man navigerar i en miljö där aktier tydligen inte bara gå upp. 

Ett vanligt råd för investerare under en stor försäljning på aktiemarknaden är att sitta still i båten och inte få panik. Det missförstås ofta som "blunda och ignorera vad som händer i din portfölj." 

Just nu, med aktier som flirtar med en björnmarknad och många obligationsstrategier som också visar höga ensiffriga förluster, kan instinkten att stoppa huvudet i sanden vara förståelig. 

Även om du inte vill reagera med knästötsreaktioner på nedgången på marknaden för aktier eller förluster i dina obligationsfonder, är det också dags att ta en närmare titt under huven på din portfölj och se hur din plan matchar vad du förväntade dig och om du fortfarande är på väg att nå dina mål. 

Men var ska man börja? Marta Norton, Chief Investment Officer för USA på Morningstar Investment Management, erbjuder dessa åtta steg för investerare att överväga när vi går igenom dessa volatila marknader:

1. Hur robust är din portfölj?

En sak som vi tänker mycket på är idén om robusthet. Detta är relaterat till diversifiering, men det är inte riktigt samma sak. Det är att tänka på din portfölj och de olika miljöer du kan vara i: hög ekonomisk tillväxt, låg tillväxt, hög inflation och låg inflation.

Om hela din portfölj är beroende av hög tillväxt och låg inflation, så har du inte en robust portfölj.

Kanske köper du något som är måttligt billigt men som faktiskt skulle klara sig riktigt bra i en viss miljö. Men du vet inte hur marknaden eller ekonomin kommer att se ut. Du kan ha en bästa gissning, och du kanske är nära, men ibland kan du också vara helt fel ute.

Så det är vettigt att tänka på dessa olika miljöer och din portfölj – även inom en enskild tillgångsklass. Även inom aktier kan du fråga dig själv: "Vilken av dessa sektorer kommer att gynnas i vilken miljö?".

Till exempel, om vi går in i en lågkonjunktur är finans inte ett bra ställe att vara på. Om vi inte råkar ut för en lågkonjunktur och räntorna är mycket högre, så är det något av en medvind för finanssektorn.

Om vi har en lågkonjunktur kanske energi inte går så bra. Men om du har inflation kanske energi klarar sig väldigt bra.  

Så du har alla dessa olika överväganden för olika delar av marknaden som du måste väga in i din analys. 

2. Leta efter bra köptillfällen

Warren Buffetts maxim bör gälla: Var girig när andra är rädda och rädd när andra är giriga.

Som en allmän regel, om du bryr dig om priset du betalar för saker och marknaden säljer hårt – inte bara en blygsam nedgång här och där, utan det är en betydande försäljning – så är det allt annat lika en köpmöjlighet.

När det gäller aktier, särskilt i den mån de underliggande tillgångarna i ett företag inte är försämrade, tittar du på sunda företag med rimliga skulder. Så nu när priserna är mycket bättre är det bra för långsiktig avkastning. 

När vi börjar se en sådan här marknadsförsäljning kommer vi alltid att börja bli intresserade och fundera på hur vi ska dra nytta av möjligheten istället för att bara bli ett offer för den.

Jag tror att detta är en något som folk förstår väl, men om de faktiskt lever utifrån denna teori är en annan sak.

3. Köpa dippen vs. Att ha en plan 

Det är viktigt att skilja från mantrat eller hashtaggen som tycks sväva runt som säger "köp dippen." Det finns nästan den här känslan av en studsmatta, som att marknaden kommer att falla hårt och det kommer att bli en omedelbar studs. Det är en omedelbar tillfredsställelse.

Och jag vill varna för att om det är en meningsfull försäljning kan det bli mer meningsfulla försäljningar.

När vi börjar bli intresserade av en marknadsförsäljning tar vi inte allt vi kan sätta på marknaden och gör det direkt. Vi gör detta på ett mycket mer kostnadssnålt sätt, där vi justerar och sätter ihop en köpplan. "Om marknaden sjunker X-belopp gör jag det här, om marknaden sjunker X plus detta belopp gör jag det här."

Det är ett föråtagande som kan hjälpa till att motverka beteendefördomar, för när marknaden säljer mer och mer börjar du undra vad marknaden ser som jag inte gör. Så att ha detta förengagemang i den här typen av miljö kan vara ett kraftfullt sätt att göra rätt sak, även när det känns riktigt dåligt.

4. Köp inte genom backspegeln

Alla nedåtgåendemarknader ser inte likadana ut, och uppåtgående marknader ser inte alla heller likadana ut . 

Aktier som har gynnats av marknaden just nu kommer inte att vara favoriter längre, så du vill inte nödvändigtvis anta att detta bara är en dipp och sen kommer du kunna köpa in dig igen, och att det kommer att vara precis som det var förut. 

5. Checka dina förväntningar

Det här är inte en lågkonjunktur ännu, och det här är inte en global finanskris. Detta är en förskjutning av marknadsmiljön, där vi går från en god inflationsmiljö till en inflationsmiljö, och vi går från en ackommoderande penningpolitik till en mindre ackommoderande penningpolitik.

I den mån det har varit en sådan tillmötesgående politik och en positiv ekonomisk miljö som har stärkt värdepapperspriserna, kanske de kommande tio åren inte är lika vänliga för avkastning som de senaste tio åren. Att omkalibrera förväntningarna är viktigt.

6. Obligationer har fortfarande ett värde

Det är svårt att se dina obligationer förlora betydelsefulla summor pengar samtidigt som dina aktier. Jag vet inte om investerarna helt och hållet förväntade sig det, även om du visste matematiken att när räntorna börjar stiga kommer obligationer att säljas av.

Eftersom aktier och obligationer säljs samtidigt kan det bli svårt att se värdet av en portfölj med flera tillgångar.

Från vår synvinkel finns det fortfarande ett värde för obligationer. Om vi skulle drabbas av en lågkonjunktur finns det en chans att statsobligationer skulle vara en fristad, så de har fortfarande en roll i den typen av miljö.

Obligationer sjunker fortfarande inte, i alla fall i samma storleksordning, som aktier. Och i takt med att de säljs av och deras avkastning börjar stiga, blir de mer attraktiva.

7. Överväg att gå längre än aktier och obligationer

Det är viktigt att veta att den här typen av marknadsmiljö - tanken att obligationer och aktier kan säljas samtidigt - är möjligt. Jag tror bara att vi inte har sett det på så länge att folk blev överrumplade. 

Så den andra saken att tänka på är att aktier och obligationer inte behöver vara det enda du äger. Jag pratar inte om råvaror eller fastigheter. Jag pratar om alternativ i betydelsen hedgefondliknande strategier som inte använder hävstång och har stabilare avkastningsprofiler. De erbjuder balans till din portfölj utan den risk som vissa delar av räntemarknaderna står inför.

Du vill ha mer konsekvent, stabil prestation som inte drivs av samma faktorer som driver ränteintäkter eller aktier.

Här är några idéer kring vad man kan köpa förutom aktier och obligationer. 

8. Du måste inte ha rätt

För att ha en portfölj som kan uppfylla ett finansiellt mål i slutet av din tidshorisont behöver du inte kunna förutse vart hela ekonomin tar vägen. Du behöver inte vara en kunnig person. Du måste vara villig att säga "Jag kan ha fel om det här. Vad kan jag äga som är rimligt prissatt som kan kompensera den oron?"

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Tom Lauricella  Tom Lauricella is a markets editor at Morningstar. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar