Krypto i fritt fall efter plattformar stoppat uttag

Kyptoplattformen Binance tog efter Celsius och har stoppat uttag. Kryptomarknaden skakas ordentligt och mynt som Ether och Dogecoin är i fritt fall. 

Ollie Smith 2022-06-13 | 14:52
Facebook Twitter LinkedIn

Bitcoin

 

Kryptohandelsplattformen Celsius har stoppade uttag i morse, vilket gav bränsle till en bredare kryptopriskrasch runt om i världen. Plattformen Binance tog efter och stoppade även dem uttag, men hänvisade till tekniska problem. 

Priset på Bitcoin har varit på en nedåtgående bana under en tid och har tappat 50% hittills i år. Även om saker och ting verkligen började falla den 9 juni, när en enstaka myntkostnad bröt under 30,000-dollarnivån. Klockan 16.00 i dag hade den sjunkit till 22,802 dollar, en nedgång på över 14% under dagen.

Andra mynt har också påverkats av det negativa sentimentet. Den 9 juni handlades Ether för 1,786 dollar, men är nu 1,198 dollar. Dogecoin, som av vissa betraktas som ett meme och andra som ett folkhälsoproblem, handlas för bara fem cent. Terras implosion de senaste veckorna har utlöst en anfall av hög volatilitet i kryptovalutor, vilket återspeglas i de sämst presterande europeiska ETF:erna i maj.

I ett blogginlägg trendigt markerat som "ett memo till Celsius-gemenskapen" som postades i morse, sa Celsius att de hade avbrutit handeln på sin plattform på grund av marknadsvolatilitet. 

"På grund av extrema marknadsförhållanden tillkännager vi idag att Celsius pausar alla uttag, byten och överföringar mellan konton. Vi vidtar denna åtgärd i dag för att sätta Celsius i en bättre position att över tid uppfylla sina uttagsförpliktelser”, heter det.

"Att agera i vårt samhälles intresse är vår högsta prioritet. Som tjänst för det åtagandet och för att följa vårt ramverk för riskhantering har vi aktiverat en klausul i våra användarvillkor som gör det möjligt för denna process att äga rum. Celsius har värdefulla tillgångar och vi arbetar hårt för att uppfylla våra åtaganden.

"Vi vidtar denna nödvändiga åtgärd till förmån för hela vårt samhälle för att stabilisera likviditeten och verksamheten samtidigt som vi vidtar åtgärder för att bevara och skydda tillgångar. Dessutom kommer kunderna att fortsätta att samla på sig belöningar under pausen i linje med vårt engagemang för våra kunder.”

Danni Hewson, finansanalytiker på AJ Bell, observerar upprörande scener inom kryptovaluta-internetgemenskapen.

"När man läser att nummer för självmordslinjer har fästs i Reddit-trådar för Terra efter att användare tagit sig till forumet för att dela sina hjärtskärande historier kan du inte annat än att bli rörd", säger hon. 

"Terras fall har haft en effekt på andra kryptovalutor, inklusive Bitcoin, som är nere på 16 månaders lägsta nivå. Det pratas mycket om att öka regleringen av utrymmet, men för dem som har förlorat det de inte hade råd att förlora kommer det för sent. Marknadens volatilitet förväntas kvarstå under överskådlig framtid och det är svårt att inte göra hastiga beslut, men historien lär att efter nedgång följer uppgång och ibland är det rätta draget att inte göra något alls."

 

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Ollie Smith  is editor of Morningstar UK

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar