Coinbase nedgraderas efter antalet anställda dramatiskt minskas

Morningstar nedgraderar sin uppskattning av fair value för kryptoplattformens aktier och säger att Coinbase intäkter är kraftigt exponerade mot volatila marknader

Ollie Smith 2022-06-15 | 16:41
Facebook Twitter LinkedIn

Bitcoin

Efter ett dramatiskt tillkännagivande igår där antalet anställda skars ned med 18%, minskar Morningstar idag sin uppskattning av fair value för Coinbase (COIN)-aktier, med hänvisning till den höga nivån av osäkerhet som upptar sektorn.

I det extraordinära uttalandet till personalen på tisdagen lyfte Coinbase grundare och vd Brian Armstrong upp sannolikheten för en lågkonjunktur och tog ansvar för att ha utökat företagets arbetsstyrka för snabbt.

"Vi verkar gå in i en lågkonjunktur efter en 10+-årig ekonomisk högkonjunktur. En lågkonjunktur kan leda till ytterligare en kryptovinter och kan pågå under en längre period", sa han.

"När vi verkar i denna mycket osäkra period [...] vill vi säkerställa att vi framgångsrikt kan navigera i en långvarig nedgång. Vårt team har vuxit mycket snabbt (>4x under de senaste 18 månaderna) och våra personalkostnader är för höga för att kunna effektivt hantera denna osäkra marknad.

"De åtgärder vi vidtar idag kommer att göra det möjligt för oss att klara oss mer självsäkert genom den här perioden även om den är kraftigt förlängd."

Morningstars aktie- och kreditanalytiker Michael Miller säger att kopplingen mellan Coinbases intäkter och den otroligt volatila kryptomarknaden är en uppenbar fråga, men det är bara ett av företagets flera problem.

"Coinbase tar emot majoriteten av sina intäkter från detaljhandelsavgifter, som har visat en stark korrelation med kryptovalutapriser, vilket gör att företaget är exponerat för marknadsförhållanden och den intensiva volatiliteten som följer", säger han.

"Detta komplicerar Coinbases rekryterings- och utgiftsbehov eftersom företagets intäkter och kundbas varierar dramatiskt från kvartal till kvartal. Detta senaste drag från företaget återspeglar den svårigheten."

Drar tillbaka nyanställningsvågen 

Som ett resultat nedgraderar Morningstar sin uppskattning av fair value för företagets aktier från uppskattning av fair value till 110 dollar per aktie från 131 dollar. Aktierna handlas för närvarande betydligt lägre till 51,58 dollar, även om vi betonar att företaget sannolikt går in i en period av allvarlig osäkerhet. Det kan kyla investerarnas spänning inför alla fyndköp.

"Beslutet att krympa arbetskraften var inte förvånande för oss, eftersom företagets målinriktade rörelseförlustgolv innebar ytterligare kostnadsreducerande ansträngningar, med tanke på den låga handelsvolymen som rapporterats på Coinbases plattform hittills i år," säger Miller.

"Även om vi ser agerandet som ett positivt och nödvändigt steg, kommer det inte att vara tillräckligt för att återställa lönsamheten för företaget utan en återhämtning av handelsaktiviteten eller ytterligare kostnadsminskningar. Det är värt att notera att Coinbase avslutade första kvartalet 2022 med knappt 5 000 anställda, så även om de aviserade uppsägningarna verkar allvarliga, vänder de på deras relativt nya anställningsvåg.

"Vi sänker vår uppskattning av verkligt värde till 110 dollar per aktie från 131 dollar, med fördelen av lägre arbetskostnader som helt kompenseras av en minskning av de beräknade handelsavgiftsintäkterna. Medan Coinbases aktier handlas långt under vår uppskattning av verkligt värde, betonar vi den ökade risken och osäkerheten som företaget står inför, som sannolikt går in i en period av olönsamhet utan någon tydlig tidslinje för när det kommer att dyka upp igen."

Efter en kort paus på tisdagen fortsätter Bitcoin sin nedåtgående spiral och handlades vid tidpunkten för publiceringen för 20 950 dollar, ett fall från dag till dag med 5%.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Ollie Smith  is editor of Morningstar UK

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar