3 fonder att investera i för den blåa ekonomin

Bland de senaste tematiska strategierna finns ett tema tillägnat havsrelaterade aktiviteter och deras skydd. Från kustturism till hållbart fiske och sjötransporter, det finns många sektorer inblandade i den blå ekonomin. Här är vad du behöver veta om den blåa ekonomin och vilka investeringsalternativ som finns.

Valerio Baselli 2022-07-01 | 10:13
Facebook Twitter LinkedIn

sköldpadda

Den 8 juni gick World Ocean Day av stapeln, FN:s initiativ för att öka medvetenheten om den viktiga roll som haven spelar i planetens liv. Detta är i linje med FN:s mål för hållbar utveckling nummer 14 om undervattensliv, havsbevarande och hållbar användning av marina resurser.

Först och främst är det viktigt att förstå havets enorma ekonomiska värde. Enligt WWF skulle havet, om det var ett land, vara den sjunde största ekonomin i världen. Värdet av fiske, sjöfartsrutter, kustturism, transporter, marina produkter för läkemedel och många andra havstjänster och produkter uppskattas till 24 biljoner dollar.

Den (gröna) ekonomin med en hint av blått

Det är därför ingen slump att begreppet blå ekonomi har vuxit fram de senaste åren. Den myntades 2010 av den belgiske ekonomen Gunter Pauli och identifierar en modell för en hållbar ekonomi, som kan mildra effekterna på hälsan hos våra hav och oceaner. Det kan hävdas att den blå ekonomin är en utveckling av den gröna ekonomin, applicerad på alla aktiviteter som på något sätt är relaterade till haven.

Tanken är att revolutionera aktiviteter som fiske, skeppsbyggnad, sjötransporter, kustturism med mera. Den blå ekonomimodellen syftar också till att skapa ett hållbart ekonomiskt system genom teknisk innovation och utveckling av fysiska principer.

De mest tekniskt avancerade tillämpningsområdena för blått tänkande rör produktion av förnybar energi från havet, från vindkraft till havs till flytande solcellspaneler. Lika viktig är bioekonomin, som omfattar fisk- och algproduktion och bioteknik. Det finns också många aktiviteter relaterade till den marina sektorn.

"Med så många företag och industrier som är beroende av havet måste utmaningarna från föroreningar, klimatförändringar, stigande havsnivåer, skadlig infrastrukturutveckling och dålig industripraxis tas på mycket mer allvar", kommenterar Daniel Bowie-MacDonald, investeringsspecialist på abrdn, en kapitalförvaltare som arbetar med Unesco för att skapa en kurs i "havsläskunnighet".

The good news is that it seems - who knows for how much longer - there is still time to change course: according to a study published in the science journal Nature, if appropriate measures against climate change are put in place and activities such as overfishing and pollution are curbed, the oceans may yet return to health.

Också en ekonomisk utmaning

”Som investerare är det vår skyldighet att förstå dessa risker och att föra dialog med de företag vi investerar i, för att främja mer hållbara sätt att använda denna resurs. De som investerar i företag som hotellkedjor, fraktcontainrar, vacciner, fiskodlingar, kosmetika och turistföretag måste fundera på hur mycket som kan stå på spel om havens hälsa och hållbarhet inte beaktas”, säger experten.

Även om det ännu inte är ett välkänt begrepp för allmänheten, verkar den blå ekonomin redan ha sina dörrar öppna, åtminstone i teoretiska termer: en oberoende undersökning främjad av den ideella organisationen MSC Marine Stewardship Council och genomförd av konsultföretaget GlobeScan visade att majoriteten av konsumenterna är oroade över havens tillstånd, med andelar från 97% i Portugal till 84% i Kina och 93% i Italien (undersökningen genomfördes 2020 i 23 länder och involverade nästan 26 tusen människor).

"Alla drar nytta av bättre havshälsa", förklarar Bowie-MacDonald. ”Det bästa sättet att säkerställa den framtida hälsan för världshaven och deras marina liv är att bättre förstå deras betydelse och de utmaningar de står inför. Genom att bli kunniga om haven kan investerare bättre identifiera både riskerna och de många möjligheter som är förknippade med haven. Vi kommer också att kunna interagera mer medvetet med det enorma antalet företag och industrier som har havet som sin livsnerve.”

Den goda nyheten är att det verkar som det - just ni i alla fall - fortfarande finns tid att ändra kurs: enligt en studie publicerad i vetenskapstidskriften Nature, om lämpliga åtgärder mot klimatförändringar vidtas och aktiviteter som överfiske och Föroreningarna dämpas, kan haven ännu bli frisk.

En liten bit av havet i portföljen

I den explosion av tematiska fonder som den europeiska marknaden har upplevt under de senaste två åren kunde strategier fokuserade på havens välmående inte saknas. För närvarande kan investerare välja mellan tre olika alternativ som uttryckligen är exponerade mot den blåa ekonomin.

 

Apart from a few companies in the Top 10 of the most important stocks in the three portfolios, such as the Norwegian salmon producer Mowi ASA (MOWI), the three strategies are quite different from each other: the underlying matrix shows the Similarity Score, which is a parameter that shows the stocks in common between the funds and weights them by assets.

BNP Paribas Easy - ECPI Global ESG Blue Economy ETF lanserades i september 2020. Den replikerar ECPI Global ESG Blue Economy-indexet, som består av 50 storkapitaliserade företag som är aktiva i hållbar användning av havsresurser för att främja ekonomisk tillväxt och förbättra försörjningen och sysselsättning, samtidigt som havsekosystemens hälsa bevaras. De är listade i fem kategorier: kustnära försörjning (skydd, ekoturism), energi och resurser (vind, vattenkraft), hållbart fiske, minskad förorening och sjötransport.

Några dagar senare kom Credit Suisse Rockefeller Ocean Engagement Fund, en aktivt förvaltad fond som investerar globalt i företag som är engagerade i att förstå de miljömässiga och sociala effekterna av havshälsan. Portföljen fokuserar på företag som strävar efter att minimera plastföroreningar, mildra havsnivåhöjning, havsförsurning och bidra till att förbättra hållbara fiskemetoder.

Slutligen lanserades en annan aktiv fond i mars 2021, DWS Concept ESG Blue Economy, som fokuserar på företag som främst är verksamma inom affärsområden som är lämpliga för restaurering, skydd eller underhåll av mångsidiga, produktiva och motståndskraftiga marina ekosystem eller tillgången till rena ekosystem vatten och sanitet. Men också företag med mål relaterade till havs- och vattenhälsa, eller som är aktiva inom vattenriskhantering eller har en tydlig avsikt att minska risker för havsmiljöer. Eller att förbättra vattenverksamhetssegment genom att orientera dem mot lösningar.

Bortsett från att ett fåtal bolag i topp 10 över de viktigaste aktierna i de tre portföljerna sammanfaller, som den norska laxproducenten Mowi ASA (MOWI), är de tre strategierna ganska olika varandra: den underliggande matrisen visar Similarity Score, som är en parameter som visar aktierna som är gemensamma mellan fonderna och väger dem efter tillgångar.

skillnader

Source: Morningstar Direct

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Mowi ASA185,90 NOK1,01

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar