Googles aktiesplit förklarad

Googles moderbolag Alphabet kommer att ha en uppskattning av verkligt värde på 180 dollar efter aktieuppdelningen på 20 till 1, säger författaren Jakir Hossain

Morningstar 2022-07-14 | 10:30
Facebook Twitter LinkedIn

Google logo

För andra gången i sin historia kommer Googles moderbolag, Alphabet (GOOGL) (GOOG), att dela upp sina aktier.

En aktiesplit 20 för 1 innebär att Alphabet-investerare kommer att få ytterligare 19 aktier för var och en de redan äger. Det kommer att vara bolagets första aktiesplit sedan april 2014, då det delade upp sina aktier 1 998-för-1 000.

Aktiesplitten kommer att ske efter börsens stängning den 15 juli.

Alphabets aktiesplit och vad det betyder

Aktiespliten kommer inte att påverka Morningstar seniora aktieanalytiker Ali Mogharabis syn på företaget, som han värderar till 3 600 dollar per aktie. Efter uppdelningen kommer företagets uppskattning av verkligt värde att justeras till 180 dollar per aktie för att tillgodose den 20-faldiga ökningen av företagets antal utestående aktier.

Alphabets breda ekonomiska Moat Rating (vallgrav), vilket innebär att företaget har en konkurrensfördel, kommer inte heller att påverkas av splittringen.

Det betyder att företaget kommer att förbli en 4-stjärnig aktie efter uppdelningen, som handlas med en rabatt på 36% från och med den 11 juli. Med ett 4-stjärnigt betyg anses Alphabet vara undervärderat.

Mogharabi säger att aktiens eftersläpande resultat beror på oro för att bromsa ekonomisk tillväxt och potentialen för minskade reklamutgifter, vilket kan ha en inverkan på reklamintäkter beroende företag som Alphabet.

"Men utgifterna för digitala annonser påverkas sannolikt lite mindre än de totala annonsutgifterna", säger han. Mogharabi ser tre faktorer som bidrar till företagets uppsida.

"Alphabet har fortfarande utrymme för ytterligare YouTube-intäktsgenerering och intäktsgenerering av Maps. Dessutom kommer molnverksamheten att fortsätta att gå bra, säger han.

"Alphabet dominerar onlinesökmarknaden med Googles globala andel över 80%, via vilket det genererar stark intäktstillväxt och kassaflöde", tillägger han. "Vi förväntar oss en fortsatt tillväxt i företagets kassaflöde, eftersom vi förblir övertygade om att Google kommer att behålla sitt ledarskap på sökmarknaden."

Alphabet är ett av flera teknik- och konsumentföretag som har bestämt sig för att dela upp sina aktier i år. E-handelsplattformarna Amazon (AMZN) och Shopify (SHOP) har redan delat upp sina aktier. Nästa stora namn är Tesla (TSLA), som planerar att lägga en 3-för-1-delning till omröstning på sitt årsmöte den 4 augusti. Om det går igenom kommer det att vara elbilstillverkarens andra aktiesplit på tre år.

Jakir Hossain är associate data journalist på Morningstar

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Morningstar  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar