Lista över världens mest övervärderade aktier

Av de 1 750 aktier som bevakas globalt av analytiker, bedöms 44 som betydligt övervärderade. Men ska investerare undvika dessa?

James Gard 2022-08-22 | 9:26
Facebook Twitter LinkedIn

dollar sign neon

Aktievärderingar förändras hela tiden. Det är en del av oförutsägbarheten och spänningen som investerare accepterar när de börjar sina resor mot bättre långsiktig avkastning än de som erbjuds av att spara på ett vanligt sparkonto. Morningstars stjärnbetyg är en användbar verktygslåda för att försöka lägga lite ordning på detta dagliga kaos. Det hjälper investerare att se om aktier är över- eller undervärderade.

Av de 1 750 aktier som bevakas globalt av våra analytiker, tenderar uppmärksamheten att landa på de 881 aktier som anses undervärderade: dessa är vad vi kallar 4- och 5-stjärniga aktier. Men jag kommer att koncentrera mig på de 44 aktier som är rankade 1-stjärniga aktier. Dessa är övervärderade och kan hittas i en rad sektorer över hela världen.

Våra analytiker granskar aktier med hjälp av måttet "pris/verkligt värde" och det är enkelt att jämföra den aktuella aktiekursen med dess verkliga värde.

Ett pris/verkligt värde på 1 betyder att företaget är så nära att vara verkligt värderat, medan allt runt 2 betyder att det är dubbelt så mycket som det verkliga värdet (och därför är övervärderat).

När man tittar igenom vår lista, nära ett P/FV på 2 – vilket betyder att aktierna i praktiken är dubbla sitt verkliga värde – hittar vi Carl Zeiss Meditec, China Eastern Airlines, Enphase Energy, Hermes, Netwealth, Pro Medicus.

Om man vänder på steken och inkluderar de minst övervärderade av de övervärderade aktierna hittar vi de amerikanska energiföretagen Eversource (1,29) och CMS (1,33), samt det amerikanska skadedjursbekämpningsföretaget Rollins (1,34).

Morningstars betygssystem tar också hänsyn till en osäkerhetsjustering. Detta är känt som Fair Value Uncertainty-betyget, och det bedömer hur volatila vinster eller kassaflöden sannolikt kommer att vara under de kommande fem till tio åren. Detta är faktiskt ett "riskbetyg" för en aktie, och det finns alltid gott om risker.

Av de 44 aktierna på listan bedöms tio ha en hög osäkerhet för uppskattning av verkligt värde. Endast en – Enphase Energy, ett företag för förnybar energi baserat i Kalifornien – har en mycket hög osäkerhet om verkligt värde. Tjugofem aktier har ett FVU på medium och åtta har ett lågt betyg på detta mått.

Vad är FVE egentligen? 

Sarah Newcomb, Morningstars chef för finanspsykologi, säger:

"Morningstar-analytiker tilldelar uppskattningar av verkligt värde till aktier baserat på den fundamentala analysen av företaget. Stjärnbetyget baseras sedan på hur långt borta marknadspriset är från den uppskattningen av verkligt värde, justerat för vad vi kallar osäkerhet."

"En aktie med 5-stjärnigt betyg är en vars marknadspris ligger långt under uppskattningen av verkligt värde efter att ha justerats, och en 1-stjärnig aktie är en vars aktiekurs är mycket högre än den justerade uppskattningen av verkligt värde. En 3-stjärnig aktie är en aktie som är ungefär rättvist värderad."

Men 5-stjärniga aktier är inte nödvändigtvis bra. Inte heller är 1-stjärniga aktier "dåliga". Stjärnbetyg skiftar kontinuerligt med marknadsrörelser, så övervärderade aktier kan bli rättvist värderade eller undervärderade. Många av företagen på denna lista har breda ekonomiska vallgravar, till exempel det franska lyxmärket Hermes.

"Stjärnbetyg talar inte om för dig om ett företag är bra. Snarare säger de om priset är bra i förhållande till FVE. En bra aktie kan säljas till ett dåligt pris och vice versa", säger hon.

"Det är en smart genväg som kan hjälpa dig att avgöra om priset på en aktie är högt eller lågt jämfört med dess fundamentala värde. Det är en mycket mer rimlig uppskattning av det långsiktiga verkliga värdet på en aktie än vad folk än är villiga att köpa den för idag."

Den rättvisa uppskattningen är baserad på analys av företagets balansräkning snarare än på nuvarande marknadssentiment och bör inte ses som ett kursmål, eller i själva verket en rekommendation att köpa eller sälja.

"Stjärnor är en indikator på vad våra analytiker tycker i termer av hur attraktiv aktien är som investering just nu", säger Morningstars aktieanalyschef Alex Morozov.

Det är inte heller de enda linserna genom vilka du kan granska dina alternativ. Investerare måste ta hänsyn till andra mätvärden som ekonomiska vallgravar, såväl som ESG-riskbetyg, som beskrivs i tabellen. Båda ger ytterligare sätt att se den framtida framgången för dina innehav.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings