Exxon håller envist fast i olja och gas, så är det köpläge?

Med tanke på marknadsförhållandena borde företaget vara en vinnare, och Morningstars analytiker föredrar Exxon framför Chevron.

Allen Good 2022-08-31 | 14:10
Facebook Twitter LinkedIn

oil rig

Medan många av dess sektorkollegor har tillkännagett avsikter att avleda investeringar till förnybara energikällor för att uppnå långsiktiga mål för minskning av koldioxidintensiteten, är ExxonMobil (XOM) fortfarande engagerad i olja och gas.

Företaget har svarat på uppmaningar att ta in fler externa röster till sin styrelse och tillkännagett mål för utsläppsminskningar. Man investerar också i teknik med låga koldioxidutsläpp – men var och en av dessa ansträngningar mäts och håller olje- och gasproduktionen i centrum. Den här strategin kommer sannolikt inte att erhålla beröm från miljöorienterade investerare, men Morningstar tror att den sannolikt kommer att visa sig vara mer framgångsrik och troligen mindre riskfylld.

Exxon är världens största oljeraffinaderi, med en total global raffineringskapacitet på 4,6 miljoner fat olja per dag. Det är också en av världens största tillverkare av råvaru- och specialkemikalier. Höga råvarupriser och starka raffineringsmarginaler ser ut att vara på sin plats för bolaget under några år, utan en ekonomisk avmattning. En lågkostnadsposition i kombination med attraktiv tillväxt uppströms och nedströms bör göra Exxon till en vinnare.

Viktiga Morningstar-mått för Exxon

  • Uppskattning av verkligt värde: 102 dollar
  • Stjärnbetyg: 3 stjärnor
  • Economic Moat Rating: Smal
  • Moat Trend Rating: Stabil

Economic Moat Rating

Vi ser Exxons konkurrensposition som försvagad i förhållande till där den varit historiskt. Som ett resultat förutspår vi lägre framtida överavkastning än tidigare, men vi förväntar oss förbättringar från de senaste nivåerna så att de är tillräckliga för att upprätthålla betyget "Narrow Moat Rating". Vi fortsätter att se Exxons integrerade modell som en källa till konkurrensfördelar. Historiskt sett har Exxon rankats som de integrerade företagen av högsta kvalitet, med tanke på dess förmåga att fånga ekonomiska hyror längs värdekedjan för olja och gas. Medan dess kollegor driver en liknande affärsmodell med samma mål, har de till stor del misslyckats med att replikera Exxons framgång, vilket framgår av deras jämförelsevis lägre marginaler och avkastning.

Uppskattning av verkligt värde för Exxon-aktien

Vi höjde nyligen vår uppskattning av verkligt värde till 102 dollar per aktie från 96 dollar per aktie efter att ha inkluderat den senaste strategiska vägledningen, finansiella resultat och råvarupriser. Vår uppskattning av verkligt värde innebär en terminsmultipel för företagsvärde/EBITDA på 5,4 gånger vår EBITDA-prognos för 2023 på 82,2 miljarder dollar. Vi antar att amerikanska naturgaspriser ligger på 7,01 dollar per tusen kubikfot 2022 och 5,72 dollar 2023. Vårt långsiktiga antagande är 3,30 dollar med början 2025. För olja antar vi Brent-priser på 106 dollar per fat 2022 och 94 dollar 2023. Vår långsiktiga olja prisantagandet är 60 dollar per fat. Vi antar en kostnad för eget kapital på 7,5 % och en vägd genomsnittlig kapitalkostnad på 7,1 %.

Risk och osäkerhet

Exxon har en "High Uncertainty Rating" baserat på vår scenarioanalys och utvärdering av dess miljö-, sociala och styrningsrisker. Nivån på råvarupriser och marginaler är företagets primära risk. Exxon står inför risken att den globala efterfrågan på olja faller snabbt, vilket gör att företaget inte kan utveckla sina reserver fullt ut. Vår forskning tyder på att efterfrågan på olja inte kommer att minska väsentligt på flera decennier, vilket innebär att mer utbud kommer att behövas och risken för strandade tillgångar för Exxon är låg. En större användning av elfordon i USA och Europa kan hota den långsiktiga livskraften för Exxons nedströmstillgångar, men vi tror att de kommer att förbli lönsamma i årtionden med tanke på deras låga kostnad, komplexitet, storlek och integration med kemikalier.

Exxon-tjurar säger

- Exxon har svarat på aktieägarnas oro genom att minska utgifterna, utse nya styrelseledamöter, öka transparensen och tillkännage mål för utsläppsminskningar.

- Exxon kommer att se sin portföljmix övergå till prissättning av vätskor när gasvolymerna minskar och nya oljeprojekt startar produktion. Kassamarginalerna bör förbättras som ett resultat, tack vare Permian och Guyana volymer.

- Med samordning mellan uppströms- och nedströmsverksamheter, samt integrerade raffinerings- och kemiska anläggningar – i motsats till att bara äga tillgångarna – uppnår Exxon en hög integrationsnivå som skapar värde.

Exxon-björnar säger

– Trots aktivistiska påtryckningar och nya styrelseledamöter har Exxon inte tillräckligt sänkt investeringsnivåerna för kolväten och fortsätter att utveckla projekt med lång livslängd som har en hög risk att bli strandsatta.

- Exxon saknar investeringsnivån i företag med låga koldioxidutsläpp, såsom förnybar energi, som går att se hos sektorkollegor och riskerar att inte tillräckligt minska sina utsläpp eller säkra sin framtid som en fortsatt verksamhet.

- Det är osannolikt att avkastningen någonsin kommer att nå historiska nivåer utan högre råvarupriser, vilket potentiellt kan resultera i en komprimering av Exxons premiummultipel.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Chevron Corp160,13 USD1,62Rating
Exxon Mobil Corp119,96 USD1,21Rating

About Author

Allen Good  Allen Good is a senior stock analyst covering the oil and gas industries.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar