Varför vi förväntar oss att inflationen i USA kommer falla 2023

Trots slående korträntor tyder en djupare granskning av data att en långsiktig inflation inte behöver ligga i korten.

Preston Caldwell 2022-09-14 | 14:23
Facebook Twitter LinkedIn

Inflation illustration

Inflationen 2022 kommer att nå sin högsta nivå på fyra decennier. I Storbritannien, förutsägs den nå så högt som 22% år 2023.

I USA har hög efterfrågan konspirerat med utbudsbegränsningar för att orsaka prisstegringar i många branscher, vilket drabbar energi och bilar särskilt hårt.

Men när dessa utbudsbegränsningar så småningom löser sig, förväntar vi oss att de olika pristopparna kommer att slappna av i en deflationär rusning. I kombination med effekten av centralbankernas räntehöjningar räknar vi med att inflationen faller tillbaka till det normala 2023 och därefter.

Vi förutspår inflationen i USA till i genomsnitt 2,4 % under 2022-26 som helhet (i termer av prisindex för personliga konsumtionsutgifter), bara något över Fed:s mål på 2 %. År 2022 kommer att leverera den sämsta inflationen (5,9 %), men under 2023-26 förväntar vi oss att inflationen i genomsnitt bara är 1,5 %.

Bar chart showing our forecast for the personal consumption expenditures price index through 2026.

Data ser alarmerande ut, detaljer mer tröstande

Även om den kortsiktiga inflationstakten är slående, tyder en djupare titt på data på mindre anledning till panik kring långsiktig inflation.

För det första är en handfull kategorier ansvariga för dagens höga inflation, och vi förväntar oss inte att prispressen i dessa kategorier kommer att bestå. I en upprepning av 1970-talets debatt om "stor inflation" borde vi bevittna en bred, ekonomiomfattande inflation, men vi har inte sett det inträffa. Om inflationen kan hänföras till specifika problem i ett fåtal branscher är det ett problem som så småningom kan åtgärdas.

Diagrammet nedan visar bidraget från varje typ av varor till överinflation, eller skillnaden mellan kumulativ inflation sedan starten av coronavirus-pandemin och inflationens prepandemiska trend. Sedan pandemin började har vi sett 9,3 % överinflation.

Lite mer än en fjärdedel av det totala antalet (2,4%) kommer från bilar, eftersom priserna har ökat eftersom fordonsproduktionen har hållits tillbaka av halvledarbristen. Ytterligare 1 % kommer från andra kärnvaror som påverkas av problem som liknar dem som fordonen möter.

Energipriserna har bidragit med cirka 2,8 % av överinflationen (för att inte tala om spridningseffekter via insatspriser till andra varukategorier), och de har varit den främsta drivkraften till högre inflation nyligen på grund av konflikten i Ukraina.

Bar chart showing specific industries’ contributions to the excess inflation of the Consumer Price Index over the past two years.

Vi prognostiserar från ett nedifrån-och-upp-perspektiv

Med tanke på den roll som branschspecifika chocker spelar, förutspår vi inflationen med en bottom-up-metod.

Vi förutspår en stor deflation i priserna på varaktiga varor, livsmedel och energi under 2023-2026.

  • För varaktiga varor bör lösningen av halvledarbristen spela en stor roll för att utöka utbudet. En normalisering av konsumtionsmixen kommer också att flytta efterfrågan bort från kapitalvaror (och andra varor) och tillbaka till tjänster;
  • För livsmedel och energi bör priserna sjunka eftersom dessa industrier anpassar sig till störningar från konflikten mellan Ryssland och Ukraina och andra faktorer.

Vi förväntar oss inte att pristopparna på energi och varaktiga varor kommer att ersättas av nya problem på andra håll i ekonomin. Vi förväntar oss en måttlig löneökning och frånvaron av långvariga utbudsstörningar för att hålla den allmänna inflationen på återhållsamma nivåer.

Åtstramningar från Fed kommer att kyla av den totala ekonomin avsevärt under 2023 och 2024, och släcka den inflationära branden innan den sprider sig till den bredare ekonomin.

Bar chart showing our forecast for particular industries’ contributions to inflation through 2026.

Försörjningskedjor läker

Ett brett utbud av produktions- och logistiska störningar bidrog till prisinflationen för kapitalvaror och andra delar av den amerikanska ekonomin. Dessa fångas i New York Feds Global Supply Chain Pressure Index, som nådde en topp på extrema nivåer i slutet av 2021. Nu verkar det dock normaliseras. Försörjningskedjor läker när efterfrågan stabiliseras och kapaciteten kommer ikapp.

Som en indikator på logistiksidan kommer tillräckligt många containerfartyg att levereras under 2022-25 för att utöka den nuvarande flottan med 30 %. På tillverkningssidan växer kapaciteten också i USA och andra stora ekonomier (främst Kina). Det kommer att ta tid att uppfylla eftersläpningen av ouppfylld efterfrågan, men inom några år kommer vi sannolikt att prata mer om utbudsöverskott än utbudsbrist.

Graph showing the New York Fed’s Global Supply Chain Pressure Index peaked in late 2021.

Utöver dessa breda störningar i försörjningskedjan ser kanske hälften av ökningen av priserna på varaktiga varor ut att vara ett resultat av enbart halvledarbristen.

Tillverkningskapaciteten för halvledare växer frenetiskt, med 2022 års investeringar som förväntas skjuta i höjden 90 % över prepandemiska nivåer. Det tar ett tag att öka kapaciteten, men det är nu en fråga om när – inte om – halvledarbristen försvinner.

Detta är inte 1970-talets oljeprischock

En viktig anledning till att vi är övertygade om inflationen är förväntade lägre energipriser.

Morningstars energiteam förutspår oljepriset att falla från i genomsnitt 97 dollar per fat 2022 till 55 dollar per fat 2025 (West Texas Intermediate) – ungefär var priserna låg 2019 före pandemin.

Oljepriserna har skjutit i höjden eftersom sanktioner och bojkotter har stört Rysslands oljeförsörjning. Att kompensera för Ryssland kommer att ta lite tid, men vi förväntar oss att producenter i USA och på andra håll stadigt ska öka produktionen tills priserna faller tillbaka till marginalkostnaden för produktion, som vi uppskattar till 55 dollar.

Kontrasten mot oljeprischocken på 1970-talet kunde inte vara större.

Oljepriset tredubblades först 1973 och slutade årtiondet upp 11 gånger jämfört med 1970 års nivåer. Det fanns kortsiktiga störningar som bidrog till den ökningen, men den långsiktiga historien var uppvaknandet av OPEC:s marknadsmakt, som aldrig återvände till den snabba produktionstillväxt som visades på 1960-talet. Dessutom hade andra billiga råoljekällor tappats ut vid det här laget, vilket nödvändiggjorde en övergång till offshore-borrning och andra, dyrare källor.

Den här typen av sekulära faktorer av högre priser förklarar varför oljechocken på 1970-talet aldrig avtog helt – men sekulära faktorer är inte närvarande i dagens oljeprisuppgång.

Line graph showing our forecasts for oil and energy prices through 2025.

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Preston Caldwell

Preston Caldwell  is equity analyst at Morningstar.

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar