Hur man mäter inverkan (i den verkliga världen)

Morningstar Sustainalytics Impact Metrics tillhandahåller ett gemensamt språk för förvaltare att berätta sin ESG-historia.

Catherine Elliott 2022-09-16 | 9:27
Facebook Twitter LinkedIn

Planet Earth

Den påverkan som miljö-, social- och styrningsfrågor (ESG) har haft på investeringsutrymmet på senare tid kan inte överskattas.

Investerare i alla segment blir mer hållbart medvetna när övergången till en koldioxidsnål ekonomi blir allt mer angelägen. De använder också köpkraft för att stödja de företag som kan visa en positiv inverkan på ESG-frågor – inte bara löftet om ekonomisk avkastning.

För att möta investerarnas föränderliga preferenser och svara på den ökade efterfrågan på transparens är det nu en nödvändighet för företag att visa verkliga resultat av sina fonder och produkter genom omfattande effektrapportering.

Här tittar vi närmare på hur bedömning av påverkan passar in i det bredare hållbara investeringsområdet, och hur Morningstars effektforskning och data ger investerare möjlighet att fatta viktiga beslut som bättre överensstämmer med deras individuella hållbarhetspreferenser.

Det är en nyckelstrategi för hållbara investeringar

Paraplyet för hållbara investeringar omfattar en rad olika tillvägagångssätt som har fortsatt att utvecklas under det senaste decenniet snarare än en enda, distinkt investeringsmetod. På så sätt kan det bli ett förvirrande, jargongfyllt utrymme för många investerare.

Morningstars ramverk för hållbara investeringar tar dock upp det kritiska behovet av tydlighet på området. Det ger ett enkelt sätt att förstå investerares motiv för att söka hållbara investeringar och beskriver utbudet av aktiviteter som är förknippade med hållbara investeringar.

Image 1

Att bedöma effekten anses vanligtvis vara en av de tre centrala tillvägagångssätten som investerare kan använda när de väljer att investera hållbart, tillsammans med att tillämpa undantag och begränsa ESG-risker. Detta tillvägagångssätt utvärderar de sociala och miljömässiga effekterna av underliggande investeringar på verkliga hållbarhetsmål, som att minska koldioxidutsläpp eller minska avfall, och syftar till att generera ekonomisk avkastning tillsammans med positiv miljöpåverkan.

Att bedöma effekterna börjar ofta med att FN införde 17 mål för hållbar utveckling (SDG). Beskrivna som "blåkopian för att uppnå en bättre och mer hållbar framtid för alla", de SDG som infördes redan 2015 anses vara det globalt erkända ramverket för att utvärdera miljömässig och social påverkan. De inkluderar teman som kvalitetsutbildning, rent vatten och sanitet, klimatåtgärder och noll hunger.

Kvalitetsdata krävs

För att möta den ökande efterfrågan på inverkansdata på företagsnivå har Morningstar Sustainalytics utvecklat en ny uppsättning Impact Metrics som ger ett användbart mått eller proxy för att fånga ett företags miljömässiga och sociala effekter.

Mätvärdena behandlar effekter relaterade till hållbara aktiviteter som ett företag genererar intäkter från. Till exempel fångar de mängden av ett företags intäkter från förnybar energiproduktion eller prisvärda bostäder. Impact Metrics mäter också effektanpassningen i samband med ett företags egen verksamhet, som att fånga ett företags koldioxidavtryck eller andelen kvinnliga styrelseledamöter.

Impact Metrics hjälper förvaltare och investerare att bedöma anpassningen av deras fonder och portföljer till FN:s SDGs som nämns ovan, såväl som Morningstar Sustainalytics Five Impact Themes. Dessa teman effektiviserar en rad olika effektmätningar på ett företags aktiviteter och verksamhet i kategorier på hög nivå som är mest relevanta för finans- och affärssektorerna: klimatåtgärder, hälsosamma ekosystem, grundläggande behov, resurssäkerhet och mänsklig utveckling.

Erfarenhet med kunder säger oss att SDGs generellt sett är mindre resonans hos privata investerare – att anpassa sig till dessa ramverk innebär därför att Morningstar Sustainalytics Impact Metrics tillhandahåller ett gemensamt språk för chefer att berätta sin ESG-historia och för slutinvesterare att tala om de globala frågor de bryr sig om, inklusive fattigdom, mänskligt välbefinnande, konsumtion av naturresurser, klimatförändringar och miljövård på ett tillgängligt sätt.

Image 2

Morningstar redo att hjälpa 

Morningstar Sustainalytics Impact Metrics finns tillgängliga i Morningstars flaggskeppsplattform för investeringsanalys och analys, Morningstar Direct. Förmögenhets- och kapitalförvaltare som arbetar med individuella och institutionella investerare kan använda Impact Metrics i Morningstar Direct för att utföra fondundersökningar, utföra due diligence, konstruera och hantera portföljer och för att genomföra effektrapportering och övervakning av sina portföljer.

Du kan ta reda på mer om effektinvesteringar och hur Morningstar Sustainalytics kan hjälpa dig att visa de verkliga resultaten av dina fonder och produkter i vår Guide to Impact Assessment.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Catherine Elliott  is a content writer at Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar