Bank of England säger nej till extra räntehöjning

Bank of England trotsar pressen att stödja pundet med en akut höjning av lånekostnaderna

James Gard 2022-09-27 | 9:49
Facebook Twitter LinkedIn

stacked pound coins

Nedfallet från fredagens minibudget fortsatte på måndagen efter att Bank of England trotsade förväntningarna om en nödräntehöjning som kommentatorer hävdade skulle ha stöttat pundet och återställt lugnet på oroliga finansmarknader.

Genom att hålla nerverna mitt i kaoset har centralbanken effektivt studsat bollen tillbaka till regeringen och belyst den växande klyftan mellan brittisk finans- och penningpolitik.

Strax efter börsens stängning lade banken ut ett uttalande där de sa att den "övervakar utvecklingen på finansmarknaderna mycket noggrant i ljuset av den betydande omprissättningen av finansiella tillgångar", men, avgörande, valde de bort en räntehöjning. Pundet föll igen på nyheterna.

Guvernör Andrew Bailey välkomnade "regeringens engagemang för hållbar ekonomisk tillväxt" men sa till finansmarknaderna att banken inte ingriper för att stödja det kraschande pundet. Alla nya kursförändringar kommer att göras vid nästa möte – och plågsamt nog, för en regering under intensiv press, är det mötet i november.

Hela måndagen hade finansmarknaderna förväntat sig att banken skulle göra en nödräntehöjning för att stärka förtroendet för valutan, efter förra veckans MPC-möte. På fredagen sågs en dipp i pundet och det fortsatte på måndagsmorgonen med en kort nedgång till rekordlåga $1,0349 innan det återhämtade en del förluster. Mot Londonbörsens stängning handlades pundet till cirka 1,08 dollar men föll till 1,07 dollar efter bankens icke-ingripande.

Högre räntor och valutor

Hur påverkar räntorna valutan? Högre räntor uppmuntrar utländska investerare till tillgångar noterade i pund eftersom avkastningen görs mer attraktiv (det är en anledning till att globala investerare köper in dollarn just nu eftersom Federal Reserve har stramat åt penningpolitiken mycket snabbare än i andra länder). Tanken är att stimulerande köp av brittiska pund, obligationer och brittiska aktier kommer att avvärja säljtrycket. Banken höjde redan i torsdags räntorna med 50 punkter till 2,25%; räntorna har gått från 0,10% i december 2021 i kampen för att hantera den stigande inflationen.

Varför spelar bankens agerande roll? I huvudsak drar centralbanken och regeringen åt olika håll: banken vill göra pengar dyrare för att bromsa inflationen, medan nummer 10 och 11 Downing Street vill stimulera ekonomin genom skattesänkningar och utgifter.

Som folk påpekar, om bolånen blir dyrare, kommer detta att motverka en del av ökningen från skattesänkningar – vilket innebär att den genomsnittliga personen inte kommer att ha så mycket betydande extra pengar att spendera i ekonomin. (Beräkningar visar att ju mer du tjänar, desto mer drar du nytta av nästa års skatteförändringar.)

Tillfrågad i underhuset på fredagen om de två motsatta strategierna är förenliga, försäkrade kanslern parlamentsledamöter att de var det, med tanke på bankens uppdrag (hålla inflationen på 2%) och regeringen (öka tillväxten).

Marknaderna signalerade omedelbart sin brist på förtroende för denna position: de avkunnade sin dom över Kwasi Kwartengs första officiella uttalande som kansler genom att sälja pund och brittiska statsobligationer. 

En fördjupad känsla av kris framhölls av växande uppmaningar om en misstroenderöstning mot den begynnande Truss-regeringen. Liz Truss har varit premiärminister i 20 dagar.

Bortsett från regeringens förväntade reaktion att den inte reagerar på marknadsrörelser, tillkännagav finansministeriet att "Medium-Term Fiscal Plan" kommer att publiceras den 23 november. Detta kommer att åtföljas av en tillväxtprognos från Office for Budget Responsibility, som var påfallande frånvarande i fredags.

Vad ska man göra som investerare? 

Före den höga inflationseran sågs bankens oberoende från regeringen som positivt för ekonomin. Men i den konservativa partiledarkampanjen började kandidaterna informera media om att de ville se förändringar i Bank of England.

Vad betyder den senaste ekonomiska turbulensen för din portfölj? Mike Coop, investeringschef på Morningstar Investment Management, EMEA, sa:

"Minibudgeten kommer vid en kritisk tidpunkt. Storbritannien är på randen av recession och brittiska hushåll står inför snabbt stigande priser över hela linjen. Stödpaketet kommer att hjälpa – men på bekostnad av mer statsskuld och risken att få fortsätta göda inflationen. Med ytterligare räntehöjningar inprisade och Sterling nära rekordlåga nivåer jämfört med den amerikanska dollarn, är marknaderna redan prissatta för ett dystert scenario.

"Investerare måste överväga hur de bäst kan förbereda sina portföljer för att stå emot sådana händelser och regeringens svar på dem. Nyckeln till detta är att favorisera tillgångar som redan återspeglar dåliga nyheter och negativa scenarier samt tillgångar som kan prestera bra i olika scenarier. Försäljningen i obligationer och pund gör båda mer attraktiva för långsiktiga investerare som vill stärka portföljer, medan obligationer från Kina, Tyskland och tillväxtmarknader redan återspeglar pessimism och erbjuder tålmodiga investerare bättre utsikter än vanligt."

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar