Porsche hovrar kring erbjudandepriset på debutdagen

Aktierna i sportbilstillverkaren Porsche AG svävade strax över erbjudandepriset på sin första handelsdag efter en börsnotering på 9,1 miljarder dollar i Frankfurt på torsdagen

Antje Schiffler 2022-09-29 | 16:55
Facebook Twitter LinkedIn

Black Porsche by the Sea

Aktierna i sportbilstillverkaren Porsche AG svävade strax över erbjudandets pris på sin första handelsdag efter en börsnotering på 9,1 miljarder dollar i Frankfurt på torsdagen.

Med hög efterfrågan från investerare var aktierna prissatta till 82,50 EUR, den övre delen av ett initialt intervall på 76,50-82,50 EUR. Efter att ha stigit så mycket som 4,9% vid mitten av dagen, backade aktien nära det intitala erbjudandets pris.

Även ett i stort sett neutralt resultat stod i kontrast till en nedgång på 2% i Tysklands DAX-index på torsdagen, då europeiska investerares förtroende drabbades av Rysslands förestående annektering av ockuperade ukrainska regioner, en misstänkt attack mot viktiga gasledningar och en förtroendekris för den nya brittiska regeringens ledning av landets ekonomi.

Porsches val av tidpunkt för noteringen hade väckt frågor på förhand. "Värderingen av fordonssektorn har drabbats av risken för en recession på stora marknader, chipbrist, krig i Ukraina, högre råvarukostnader, högre priser som betalas vid pumpen och andra inflationsdrivande kostnadstryck", säger Morningstar seniora aktieanalytiker Richard Hilgert inför börsintroduktionen.

Porsches börsintroduktion är den största i Tyskland sedan Deutsche Telekom börsnoterades 1996.

Inför erbjudandet gjorde Volkswagen (VWAGY) om Porsches kapitalstruktur till två aktieklasser: en 50% preferensaktie utan rösträtt och 50% stamaktie med rösträtt. Volkswagen har också en dubbel aktieklassstruktur med 59% i stamaktier med rösträtt och 41 % i preferensaktier som inte har rösträtt.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Porsche Automobil Holding SE ADR4,66 EUR-1,27
Volkswagen AG ADR13,99 USD2,08Rating

About Author

Antje Schiffler  är redaktör för Morningstar i Frankfurt.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar