Efter en röd september börjar jakten på en grön oktober

Den kraftiga marknadsnedgången i september har gjort att aktievärderingarna blivit billigare.

Fernando Luque 2022-10-05 | 16:21
Facebook Twitter LinkedIn

Darkness staircase

De europeiska marknaderna blev röda under september och Morningstar Europe Index sjönk med betydande 6,8% i euro. Inget segment av vår Style Box undvek nedgångarna, även om de var mer uttalade för mindre aktier än för större.

Även generellt sett fortsatte tillväxtföretagen att gå sämre än värdeföretagen, vilket är normalt i samband med stigande räntor. Large Growth-stilen tappade 6,7% i euro jämfört med 5,5% för Large Value-stilen.

Style boxes

På tillväxtsidan tyngde bolag som Prosus NV Ordinary Shares, ASML Holding NV och AstraZeneca PLC, med nedgångar på 12,4%, 10,5% respektive 8,0% i euro. På värdesidan fanns också stora företag som drabbades hårt förra månaden. Dessa inkluderar Equinor ASA, Volkswagen AG eller A. P. Möller Maersk A/S B som föll med 12,5%, 11,1% respektive 21,9% i euro.

Returns by sector

Förlusterna var utbredda inom alla sektorer i vår tabell. Defensiva sektorer, mindre beroende av konjunkturcykeln, stod dock emot bättre: defensiva konsumenter, hälsovård och allmännyttiga företag sjönk med 5,3%, 4,5% och 7,6% i euro.

Inom hälsosektorn fanns det företag som avslutade månaden positivt som Roche Holding (+4,4% i euro) och framför allt det svenska bioteknikföretaget BioArctic AB, specialiserat på behandling av Alzheimers och Parkinsons sjukdom, som steg med 180% på grund av framsteg i sina tester.

När det gäller de värst drabbade sektorerna föll fastighetssektorn med 15,5% i euro, hårt drabbad av räntehöjningar från centralbanker. Sektorn för kommunikationstjänster föll också kraftigt, med en nedgång i september som nådde 10,0% i euro.

Europe Barometer

Den kraftiga marknadsnedgången i september har sänkt värderingarna inom alla stilsegment. I synnerhet har stilen Large Value flyttats mellan slutet av augusti och slutet av september från ett pris/verkligt värde på 0,76 till 0,70, vilket indikerar att undervärderingsnivån nu är 30%.

Förändringen i under-/övervärderingsnivåer beror till stor del på marknadsrörelser, men kan också vara resultatet av en förändring i våra uppskattningar. Nedan har vi listat de europeiska aktier för vilka vårt aktieanalysteam har ändrat (upp eller ner) verkligt värde.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
BioArctic AB Class B219,20 SEK2,24
BioArctic AB Class B19,27 EUR-0,21

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar