Europa är ett hav av undervärderade aktier

Majoriteten av europeiska aktier är undervärderade, enligt statistik från Morningstar.

Robert van den Oever 2022-10-14 | 10:09
Facebook Twitter LinkedIn

Europe map

Investerarnas förtroende har sjunkit till nivåer som inte skådats sedan coronapandemins början. Detta är föga förvånande med tanke på mängden risker som finns.

Hög inflation, stigande räntor och en eskalering av kriget i Ukraina samverkar för att öka chanserna för en lågkonjunktur i Europa. År 2022 har de europeiska aktiemarknaderna fallit varje kvartal i rad, med en förlust på mer än 20% sedan januari.

I en marknadsmiljö som denna tenderar investerare att falla tillbaka på kvalitetsaktier med breda och smala ekonomiska vallgravsbetyg. Inför slutet av 2022 tycker Morningstars aktiemarknadsstrateg Michael Field att marknaden fokuserar för mycket på kortsiktighet och förbiser aktiers långsiktiga potential. Låt oss ta en titt på sektorerna i detalj.

Alla sektorer undervärderade

Inflationen är runt 10% i europeiska länder och förväntas vara hög resten av vintern. Det gör att sätt att skydda sin portfölj rusar upp som ett nyckeltema för investerare. I den pågående kamp för att få ner inflationen till runt 2% kan vi anta att centralbankerna kommer fortsätta att höja räntorna.

Investerare måste nu söka efter företag som kan klara inflationen. Inom varje sektor hittar Morningstars aktieanalytiker företag som kan klara av sina stigande kostnader och skydda sin lönsamhet. Dessa aktier erbjuder uppåtpotential, även från deras nuvarande värderingar.

Aktuella värderingar lämnar alla åtta sektorer som Morningstar täcker med uppåtpotential i förhållande till våra uppskattningar av verkligt värde, med 75% av täckningen i 4- och 5-stjärnigt territorium.

Det är en helt annan bild än den från förra året, då hälften av Morningstars europeiska aktietäckning var rättvist värderad och 30% var övervärderad.

E-handelsmöjligheter

Möjligheter finns särskilt i den cykliska konsumentsektorn, där 80% av täckningen har 4 stjärnor och 60% är 5-stjärnig. Om man tittar på e-handel är klädaktier som Zalando (ZAL) och Inditex (ITX) undervärderade.

För matleverans hjälpte pandemin företag att locka nya kunder. Men i år har stigande räntor, inflation och stramare kapitalmarknader för skuldsatta företag satt press på aktiekurserna. Investerare måste vara selektiva och leta efter starka balansräkningar, en tydlig väg till lönsamhet och motståndskraftiga marknadspositioner som ledare eller andra plats. Morningstars toppval i denna sektor är Just Eat Takeaway (JET), som har ett 5-stjärnigt betyg.

Skifte mot defensivt

I år har det också skett en synlig förändring från cykliska till defensiva aktier. Med växande osäkerhet har investerare strömmat till defensiva konsumentsektorn och samhällsnyttiga bolag.

Samhällsnyttiga bolag (Utilities på engelska) är ett bra skydd mot hög inflation, särskilt med nuvarande skyhöga energipriser. Sektorn led mindre förluster än den breda europeiska aktiemarknaden i år och innehåller attraktiva utdelningsaktier. Den nuvarande eftersläpande median direktavkastningen är 4,7%, i linje med det historiska genomsnittet. Toppvalen bland denna sektor är Centrica (CNA), Engie (ENGI) och RWE (RWE).

Om man tittar på defensiva konsumentsektorn har de stora europeiska livsmedelsaffärerna hittills kunnat föra över sina högre kostnader på köparna. Under de kommande kvartalen kommer viljan att testas ytterligare i takt med att råvarupriser fortsätter att stiga.

Dryckesföretagen har hittills inte lidit någon verklig skada av inflationen, men det kan förändras om de europeiska ekonomierna hamnar i recession. Brewer Anheuser-Busch InBev (ABI) är bland toppvalen, tillsammans med Barry Callebaut (BARN), JDE Peets (JDEP) och Unilever (ULVR).

Varför är europeisk energi undervärderad?

Inom energisektorn handlas de integrerade oljebolagen Shell (SHEL), BP (BP.) och TotalEnergies (TTE) fortfarande med betydande rabatter på 20-25% jämfört med Morningstars uppskattningar av verkligt värde, även efter de senaste uppdateringarna. Jämförelsen med amerikanska oljebolag som Chevron och Exxon, som är ganska eller något övervärderade, är anmärkningsvärd.

En anledning kan vara att effekterna av hållbara investeringar i Europa skadar "Big Oil", med pengar som flödar till fonder som är underviktiga oljebolag. Och europeiska investerare är mer tveksamma till de traditionella energibolagens omställningsstrategier för förnybar energi. Deras investering i innovation kommer att ta tid och är beroende av finansiering från fossila bränslen.

Rekordvinsterna har gett attraktiva utdelningar inom energisektorn. Morningstars toppval är TotalEnergies. Det har inte den högsta direktavkastningen för tillfället, men bolaget har god uppåtpotential givet sin starka balansräkning och kassaflöden.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Centrica PLC99,98 GBX-1,21Rating
Engie SA13,66 EUR1,80
Industria De Diseno Textil SA28,63 EUR0,00Rating
Just Eat Takeaway.com NV1 553,80 GBX-0,74Rating
RWE AG38,50 EUR1,72Rating
TotalEnergies SE53,98 EUR1,58Rating
Zalando SE33,41 EUR-2,11

About Author

Robert van den Oever  är redaktör för Morningstar i Nederländerna 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings