SBB halverar förvaltningsresultatet, aktien stiger

Omtalade fastighetsbolaget SBB kvartalsrapport visade ett halverat förvaltningsresultat, jämfört med samma period ifjol. Trots stigande räntor lovar dock vd:n att utdelningen ska behållas, och bostadsportföljen avses knoppas av. 

Johanna Englundh 2022-10-27 | 9:25
Facebook Twitter LinkedIn

batljan

Fastighetssektorn har varit hårt drabbade i år, och i mina sammanställningar över de bästa och sämsta fonderna varje månad har fastighetsfonder varit ett återkommande fenomen på bottenlistan. De stigande räntorna har tyngt sektorn rejält och inför rapportsäsongen har blickar riktats mot värderingen av de olika bolagens bestånd.

”Det är ingen hemlighet att våra innehav i noterade tillgångar har minskat i värde. Det är inte heller okänt att hela marknaden oroar sig för högre bygg- och finansieringskostnader vilket i sin tur påverkar värden på vår byggrätts- och projektverksamhet”, skrev Ilija Batljan i vd-ordet.

Samtliga fastigheter i portföljen har externvärderats under det tredje kvartalet, vilket resulterade i en värdenedgång på 981 miljoner kronor. Av dessa uppgick den realiserade värdenedgången till 534 miljoner kronor och den orealiserade till 447 miljoner kronor.

Bolagets vd poängterade även att deras 35.000 aktieägare kan förvänta sig minst en oförändrad utdelning. 

”Vi kan försäkra våra aktieägare och våra kreditinvesterare att vi kommer att göra allt som krävs för att fortsätta stärka vår balansräkning och få en bättre rating. Samtidigt bäddar leveransen från kärnaffären för uthålligheten att leverera minst oförändrad utdelning till våra cirka 350.000 aktieägare”, skrev Ilja Batljan. 

SBB hamnade vid en genomgång av Stockholmsbörsens högst direktavkastande aktier på en andraplats, då låg direktavkastningen på 13% för D-aktien och drygt 12% för B-aktien. B-aktien har samtidigt kollapsat över 80% sedan årsskiftet. 

 

Marknaden positiv till rapporten 

Stockholmsbörsen öppnade negativt på torsdagen, men SBB trotsade nedgången och rusade inlednignsvis 10%, men uppgången mattades av till kring 5% i en intensiv handel. 

En nyhet i rapporten var att bolaget avser att knoppa av sin bostadsportfölj i ett separat bolag för att kunna lista detta på First North och dela ut aktierna till SBB:s aktieägare. 

"SBB har under lång tid erhållit kritik från marknaden för ologisk redovisning. Bolaget verkar ha tagit till sig kritiken och gör under kvartalet logiska förändringar när bolaget på sista raden vänder till förlust, men den underliggande verksamheten utvecklas starkt", kommenterar Aktiespararnas analytiker Robert Andersson kvartalsrapporten. 

"Till att börja med gör SBB betydande nedskrivningar av fastighetsbeståndet, att detta har varit något övervärderat med tanke på det nya ränteläget har varit uppenbart. Inför kvartalet har bolaget externvärderat hela beståndet och har då funnit lägre värderingar, en aktion som undertecknad tror kommer stärka marknadens förtroende för bolaget."

"Därefter gör SBB en nedskrivning av innehavet i JM. Även detta har varit efterfrågat från många aktörer på marknaden då JM:s aktiekurs har fallit med 60% sedan årsskiftet."

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB Class B6,31 SEK1,46
Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB Class D7,47 SEK-0,73

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar