Värdesektorn fortsätter gå bättre än tillväxt

Värdesektorn gick tydligt bättre än tillväxt i oktober, men vi noterade också en återuppståndelse för småbolagsaktier.

Fernando Luque 2022-11-03 | 12:30
Facebook Twitter LinkedIn

I oktober steg Morningstar Europe NR Index med betydande 6,4% i euro. Men uppgången döljer viktiga skillnader i stilen på aktierna som utgör indexet. Värdeaktier gick klart bättre än tillväxtaktier i oktober. Till exempel gav Large Value-segmentet en genomsnittlig avkastning på 8,7% i euro, vilket fördubblade resultatet för Large Growth-segmentet som ökade med 4,3%.

market barometer

På värdesidan är det energisektorn som har fortsatt agera draglok. De aktier som bidrog mest till det positiva resultatet för Large Value-segmentet var TotalEnergies SE (+14,1% i euro), Shell PLC (+9,4%) och BP PLC (+13,3%).

Energisektorn är i själva verket den som har omvärderat mest under oktober, med en ökning på 11,9% i euro, följt av industrisektorn med en uppgång på 10,6%. Bland månadens mest framstående industriaktier hittar vi två försvarsbolag, Airbus SE och Safran SA, som steg med 23,3% respektive 19,9% i euro.

sectors

Men bortsett från att värde gick starkare än tillväxt, har oktober också sett en återuppståndelse av småbolagsaktier. Sammantaget steg småbolag med 8,6% i euro förra månaden jämfört med 6,0% för stora bolag.

Men småbolag ackumulerar en betydande lönsamhetsskillnad under de senaste månaderna, då de har drabbats mer än stora aktier i denna baisseartade fas av marknaden. Grafen nedan visar hur småbolagsaktier under de senaste 12 månaderna ackumulerat ett fall med 17,3% i euro jämfört med -2,3% för storbolag.

large vs small

Slutligen, på värderingsnivå, ser vi att trots den starka marknadsåterhämtningen förra månaden finns det fortfarande många möjligheter inom flera marknadssegment. Sektorerna för finansiella tjänster, kommunikation och teknik handlas till exempel med rabatter på mer än 25% till sina nuvarande priser.

barometer

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Airbus SE170,16 USD0,49
BP PLC  
Safran SA219,80 USD0,15
Shell PLC33,47 EUR-0,01Rating
TotalEnergies SE72,15 USD-0,15

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar