Investerare är tillbaka i amerikanska statsobligationer. Varför?

Investerare letar efter attraktiv avkastning och en fristad. Men de undrar vad som kan hända i ogynnsamma ekonomiska scenarier.

Sara Silano 2022-11-08 | 10:26
Facebook Twitter LinkedIn

Dollaro

Superdollarn skrämmer inte europeiska investerare som återvänder till amerikanska statsobligationer.

Morningstar uppskattar att under årets första nio månader samlade specialiserade aktiva och passiva fonder på denna tillgångsklass in över 25 miljarder euro i Europa, med en årlig organisk tillväxt (flöden i procent av initiala tillgångar) på 54,7%. .

Om vi bara tittar på data om ETF:er (börshandlade fonder), som är en lågkostnadslösning för exponering mot statsobligationsmarknaden i dollar, ser vi att de var den bästa obligationskategorin för nettoflöden under tredje kvartalet (+2,8 miljarder euro).

Amerikanska statsobligationer representerar historiskt sett en anlöpshamn för investerare som flyr från riskfyllda tillgångar i tider av marknadsturbulens, såsom de nuvarande, eftersom de tillåter dem att investera i statsskulden i den största ekonomin i världen vars valuta också är den viktigaste reservvaluta.

"Med återgången av amerikanska obligationsräntor till nivåer över 3,5% kan statsobligationer inte bara representera en källa till diversifiering inom portföljer, utan också till inkomster som fram till för ett år sedan skulle ha varit möjliga endast genom att investera i mycket mer riskfyllda företag eller high yield-obligationer”, förklarar Nicolò Bragazza, senior investeringsanalytiker på MIM (Morningstar Investment Management).

Orsaker till investerarnas intresse

Återkomsten av investerarnas intresse för amerikanska statsobligationer och ETF:er motiveras av två grundläggande överväganden:

1) De penningpolitiska skillnaderna mellan USA och andra regioner. "Redan i slutet av 2021 hade Federal Reserve börjat sända starka signaler om en förändring av penningpolitiken för att bekämpa det ökande inflationstrycket", förklarar José Garcia-Zarate, biträdande chef för forskning om passiva strategier på Morningstar.

”I jämförelse har andra centralbanker, som ECB, varit mer försiktiga. Kina bibehöll också en expansiv hållning eftersom dess ekonomi inte går som förväntat. Som ett resultat har obligationsspreadar mellan USA och andra områden blivit gynnsamma för statsobligationer”.

2) Den ryska invasionen av Ukraina har fått investerare att söka en fristad. "Den nuvarande situationen påminner oss om att den amerikanska dollarn fortfarande är den sista säkra tillflyktsorten för internationella investerare", kommenterar Garcia-Zarate.

Det är inte första gången som skillnader i penningpolitiken har förekommit mellan euroområdet och USA. Till exempel visar grafen nedan vilken effekt de hade på statsobligationer i mars 2020.

Skälen till superdollarn

Superdollarn är en variabel som inte kan ignoreras, eftersom den gör amerikanska tillgångar dyra för utländska investerare, inklusive europeiska.

Styrkan hos den amerikanska valutan gentemot euron beror främst på skillnaderna i penningpolitiska beslut som fattades i år av Federal Reserve och Europeiska centralbanken. Men skäl finns också i det förflutna.

"Den amerikanska dollarn har stärkts i 11 år nu och det här är den längsta cykeln någonsin", säger Stephen Dover, marknadsstrateg och chef för Franklin Templeton Institute. "Sedan maj 2021 har det nominella breda US-dollarindexet - som mäter det handelsvägda värdet av US-dollarn mot andra valutor i tillväxtekonomier eller avancerade ekonomier - vuxit med 10%. Detta är det största framsteg sedan 2014-2016 och har fört indexet till sin högsta nivå sedan 2002”.

"Långsiktiga trender i växelkurser återspeglar vanligtvis ihållande skillnader i ekonomisk tillväxt och avkastning på kapital", fortsätter strategen, som påpekar att den amerikanska ekonomin under de senaste 15 åren har vuxit snabbare, i genomsnitt, än andra stora utvecklade länder.

Dessutom gynnade ränteskillnader dollarn. Efter den stora finanskrisen 2008 drev europeiska och japanska centralbanker obligationsräntor och räntor till negativt territorium, medan Fed "begränsade sig" till att endast drastiskt sänka dem.

"Förlängningen av kriget mellan Ryssland och Ukraina, den ihållande amerikanska inflationen över det uppsatta målet och få tecken på att andra ekonomier kommer att prestera bättre under den nu oundvikliga globala ekonomiska nedgången är alla faktorer som talar för att dollarn kommer att förbli stark", säger Dover.

Att hedga euro/dollarkursrisken eller inte?

Den europeiska investeraren i amerikanska statsobligationer måste överväga om de ska hedga euro/dollarkursrisken eller inte. "Denna bedömning kräver en holistisk syn på portföljen eftersom dollarn å ena sidan kan representera en intressant källa till diversifiering, å andra sidan utsätter den portföljen för valutarisk och en korrekt balansering är nödvändig förenlig med riskprofilerna", erkänner Bragazza.

Men vilka är faktorerna att ta hänsyn till?

"Ofta beror valet att säkra växelkursen på att den extra exponeringen för valutarisk kan öka volatiliteten avsevärt och därför är det att föredra att bara extrahera obligationsavkastningskomponenten justerad för kostnaderna för hedgen", förklarar MIM-analytikern.

I detta avseende bör man komma ihåg att om ränteskillnaden är tillräcklig kan statsobligationer erbjuda ett bättre skydd i perioder av hög marknadsstress än europeiska, inklusive tyska, även när valutakursrisken är säkrad. Bragazza exemplifierar med vad som hände i mars 2020, i den första vågen av pandemin. "Under den månaden presterade amerikanska dollarobligationer med säkrad valutarisk betydligt bättre än tyska och euroområdets statsobligationer i allmänhet."

Grafen nedan visar utvecklingen av det amerikanska statsobligationsindexet jämfört med det för statsobligationer i euro utan hedge och med hedge av valutakursrisken.

Amerikanska statsobligationer och ekonomiskt scenario

Amerikanska obligationer anses vara "riskfria" då de får högsta betyg från ratingbyråer. Men hur beter de sig under olika ekonomiska och finansiella förhållanden?

"Generellt sett skulle ett scenario där hög inflation åtföljs av en stark räntehöjningspolitik vara ganska negativt för denna tillgångsklass", säger Bragazza.

"Å andra sidan skulle ett recessionsscenario som leder till en kraftig räntesänkning potentiellt ha positiva effekter på resultatet."

"Istället är det för mindre tydliga scenarier av en lågkonjunktur eller en inflationschock som investerare måste balansera diversifieringsbehoven på ett adekvat sätt med sökandet efter högre avkastning, med den medvetenhet som vunnits under 2022 att även de säkraste obligationerna har sina risker".

Varför använda amerikanska statsobligations-ETF:er?

För investerare finns det flera fördelar att välja ETF:er för att få exponering mot amerikanska statsobligationer, som Garcia-Zarate föreslår.

När allt kommer omkring är den amerikanska statsobligationsmarknaden väldigt likvid och lätt att replikera med en indexfond. ETF:er tenderar också att spåra marknadsutvecklingen, så investerare kan lita på viss portföljstabilitet. Omvänt har aktiva förvaltare få möjligheter att generera mervärde förutom att leka med duration, men transaktions- och omsättningskostnader kan omintetgöra vinsterna.

ETF:er har låga kostnader och erbjuder många alternativ, från exponering mot hela avkastningskurvan till exponering mot specifika segment, t.ex. 1-3 år, 3-5, 5-7 osv.

De flesta ETF:er för statsobligationer i dollar som är tillgängliga för europeiska investerare säkrar inte valutarisk, men vissa är eurosäkrade, inklusive Lyxor US Treasury 10 + Y (DR) UCITS ETF - Monthly Hedged to EURLyxor US Treasury 1- 3Y (DR) UCITS ETF - Monthly Hedged to EURUBS (Lux) Fund Solutions - Bloomberg US 10+ Year Treasury Bond UCITS ETF (hedged EUR) och UBS (Lux) Fund Solutions - Bloomberg US 1-3 Year Treasury Bond UCITS ETF (hedged EUR).

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Lyxor US Treasury 10+Y DR ETF MnHdg€67,17 EUR0,28
Lyxor US Treasury 1-3Y DR ETF Mly EURH D85,65 EUR0,24
UBS(Lux)FS Blmbg US 10+Yr TreaBd€H A6,52 EUR0,08
UBS(Lux)FS Blmbg US 1-3Yr TreaBd€H A10,10 EUR0,06

About Author

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar