Kärnkraft klassas nu som hållbart - såhär investerar du

En titt på de företag, fonder och ETF:er som kan dra nytta av övergången till kärnkraft, en energikälla som inte ger direkta koldioxidutsläpp.

Valerio Baselli 2022-11-14 | 16:17
Facebook Twitter LinkedIn

kärnkraft

Kärnenergin får nytt intresse efter att Europeiska unionen beslutat att inkludera den i EU:s klassificering av hållbara finanser. I juli sa Joint Research Centre – Europeiska kommissionens vetenskaps- och kunskapstjänst – att analysen före sitt beslut ”inte avslöjade några vetenskapligt baserade bevis för att kärnenergi skadar människors hälsa eller miljön mer än andra elproduktionstekniker som redan inkluderats i klassificeringen som aktiviteter som stödjer begränsning av klimatförändringar."

Denna händelseutveckling visar hur mycket EU vill uppmuntra investeringar i kärnkraftsindustrin för att påskynda övergången från fasta eller flytande fossila bränslen, inklusive kol, mot en framtid med nettonollutsläpp, såväl som målet att uppnå större energioberoende från Ryssland.

Fördelarna med kärnkraft

"När det gäller ren och pålitlig energiproduktion har kärnkraft ingen motsvarighet", säger Cindy Paladines, senior vice president ESG på TCW. Liksom förnybara energikällor producerar kärnkraft inga direkta kol- eller växthusgasutsläpp. "Men, när man utvärderar utsläppskostnaderna för olika kraftgenereringsalternativ under deras livscykel vinner kärnkraften klart", tillägger Paladines,

Kärnkraft erbjuder ett antal fördelar jämfört med andra rena energitekniker: Den ger en ren och konstant baslast (minsta efterfrågan på ett elnät över en tidsperiod), som förnybara energikällor kan ha svårt att erbjuda. Den kan tillförlitligt leverera energi när som helst på dygnet och oavsett väderförhållanden, och den kräver mindre material än andra övergångstekniker, vilket också minskar tillhörande koldioxidutsläpp.

Och nackdelarna med kärnenergi

Av många skäl förblir kärnkraften kontroversiell, delvis på grund av kärnkraftsolyckor, användning av uran i kärnvapen och de höga kostnaderna för anläggningskonstruktion.

"Radioaktivt avfall och ett antal olyckor som har präglat det kollektiva minnet, som Tjernobyl-katastrofen och den senare Fukushima-katastrofen, har gjort allmänheten misstänksam mot denna teknik", säger Jess Williams, analytiker för hållbara investeringar på Columbia Threadneedle Investments. Ändå, tillägger Williams, "båda dessa exempel är något platsspecifika och kommer sannolikt inte att inträffa vid andra kärnkraftverk."

Anrikat uran har även tillämpningar i kärnvapen, varför kärnkraftsprogram som genomförs av länder som Nordkorea, Iran och, naturligtvis, Ryssland oroar västerländska regeringar. Utöver dessa betydande farhågor måste man komma ihåg att kostnaderna för kärnkraft är höga och att projekt ofta försenas och slutar över budget, även om vissa asiatiska regioner verkar stå emot trenden.

"Men de positiva faktorerna verkar överväga de negativa", fortsätter Williams, "vilket har uppmuntrat en återgång av betoning på kärnkraft i Europa, eftersom regeringar letar efter sätt att förbättra energisäkerheten och uppfylla ambitiösa utsläppsminskningsmål."

Vilka möjligheter ger kärnkraft investerare?

"Europa skulle ha stått inför en energikris under energiomställningsprocessen även om konflikten mellan Ryssland och Ukraina inte hade inträffat", säger Niall Gallagher, European equity investment director på GAM Investments. "Vi tror också att övergången till nettonoll är osannolikt att ske utan betydande investeringar i kärnkraft." Sålunda har kärnkraften sina fans i stora delar av Europa. Gallagher förväntar sig att se investeringar i lösningar som modulära kärnreaktorer som kan anpassas och industrialiseras för kraftgenerering.

Det europeiska, och till och med största globala kärnkraftsföretaget, är Electricité de France SA EDF. Man bygger för närvarande fyra nya kärnreaktorer i Frankrike och i Storbritannien. "På grund av dess stora fotavtryck i dessa två länder är det väl positionerat att dra nytta av deras höga kärnkraftsambitioner under kommande decennier", förklarar Tancrede Fulop, senior aktieanalytiker på Morningstar.

Engie SA ENGI, det andra stora franska företaget, äger och driver sex kärnreaktorer i Belgien som tidigare planerats att stängas i slutet av 2025. "Ändå beslutade den belgiska regeringen nyligen att förlänga livslängden för två av dessa reaktorer, Doel 4 och Tihange 3, med 10 år”, säger Fulop. "Detta kan öka Engies intäkter men kommer att ha en begränsad värderingseffekt eftersom vi tror att inkrementella kassaflöden kommer att kompenseras av ytterligare investeringar som behövs för att förlänga anläggningarnas livslängd."

Samtidigt har den tyska regeringen beslutat att skjuta upp stängningen av de tre sista kärnkraftverken från slutet av 2022 till april 2023 för att lindra spänningen på nätet i vinter. "Detta kan öka de kortsiktiga intäkterna för de tre fabrikernas operatörer något: RWE AG RWE, E.ON SE EOAN och EnBW Energie Baden-Wuerttemberg AG EEGBF", avslutar Fulop.

EU går snabbare mot hållbarhet som en ekonomisk och strategisk prioritet. Enligt Morgane Delledonne, chef för investeringsstrategi för Europa på Global X, "för investerare kommer dessa åtgärder sannolikt att fördjupa det europeiska ESG-landskapet med fler möjligheter på marknader som cleantech, förnybar energi och uran på medellång till lång sikt. ”

Ett nytt liv för uran?

Uran är ett kemiskt grundämne som används som bränsle i kärnkraftverk. På grund av dess giftighet har den aldrig haft ett särskilt gott rykte hos allmänheten, men det är uppenbarligen en vara direkt kopplad till utvecklingen av kärnenergi. Kazakstan är världens största producent av uran och står för mer än 40% av den globala produktionen. Efter Kazakstan följer Australien, Namibia och Kanada, om än med en stor skillnad i marknadsandel (13%, 11% respektive 8%).

Uranmarknaden ökade markant förra året, med efterfrågan som överträffade utbudet, vilket drev upp priserna. "Detta beror på att efter 10 år av en baisseartad marknad har det skett en utarmning av utbudet, åtföljt av en brist på investeringar i nya gruvförnödenheter och en minskning av lagren”, förklarar Tal Lomnitzer, senior investeringschef på det globala naturresursteamet på Janus Henderson Investors.

"I ljuset av klassificeringen av kärnkraft som hållbar energi i EU kan vi se en ny ökning av efterfrågan på bränslen som uran, och detta kan skapa intressanta investeringsmöjligheter. Ökningen av efterfrågan måste mötas genom ansvarsfull försörjning”, säger Lomnitzer.

En global trend

Frankrike, Europas ledande land när det gäller kärnenergiproduktion, kommer sannolikt att vara den marknad som kommer att dra mest nytta av detta EU-beslut. President Emmanuel Macron planerar faktiskt att modernisera de 58 reaktorer som redan finns på plats. Han har också meddelat sin avsikt att bygga minst sex nya, med möjlighet att öka detta till 14.

Tvärs över Engelska kanalen förbereder Storbritannien för att finansiera sju nya kraftverk till 2050. London har verkligen gjort utvecklingen av kärnkraft till en av prioriteringarna i sin energistrategi. Många av dess 15 reaktorer är i slutet av sin livscykel, och den enda anläggning som för närvarande är under uppbyggnad, Hinkley Point C, ett projekt som också leds av EDF och Kinas CGN Mining Co. Ltd. CGNMF, har sett sina kostnader stiga och kommer inte att öppnas till 2027.

"Europa är inte den enda regionen som satsar på kärnkraft", förklarar Yun Bai, Vontobels chef för faktorinvesteringsforskning. ”På FN:s klimatkonferens 2021 (COP26) tillkännagav Kina, världsledande inom sol-, vind- och vattenkraft, byggandet av 150 nya reaktorer till 2035. Detta är en enorm investering på cirka 440 miljarder dollar, som kommer att flytta landet mot dess mål att gå från en kolintensiv till en koldioxidneutral ekonomi. För att ge en uppfattning om storleken på den kinesiska investeringen, tänk på att det för närvarande finns 440 reaktorer i drift över hela världen.”

USA, där 93 reaktorer redan är i drift, investerar också ytterligare i kärnkraft. Två reaktorer är för närvarande under uppbyggnad, och förra månaden lanserade Biden-administrationen ett program på 6 miljarder dollar för att hålla nuvarande reaktorer i drift. Dessutom planerar USA att investera 600 miljoner dollar för att testa potentialen hos små modulära reaktorer och avancerade kärnreaktorer.

De flesta av de kärnkraftverk som finns idag är tredje generationens anläggningar som huvudsakligen använder tryckvattenreaktorer, som är relativt ineffektiva när det gäller att använda energin som lagras i råvaran, eftersom de vanligtvis bara utnyttjar 5%-8% av den tillgängliga energin. Fjärde generationens kärnreaktorer, å andra sidan, består av en grupp olika teknologier, såsom avancerade tungvattenreaktorer och smältsaltreaktorer, och kan utnyttja 95%-98% av den tillgängliga energin, även om de fortfarande är långt ifrån kommersialisering.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar